Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Nyt vådområde i Føns Vang - Fyns næststørste sø20/12/2005 12:18:15
I disse dage lægger Fyns Amt sidste hånd på anlægsarbejdet med at omdanne landbrugsarealerne i Føns Vang på Vestfyn til Fyns næststørste sø.

Det nye vådområde vil spare havet for mange tons kvælstof om året. Desuden vil søen bidrage til at skabe en rigere natur og et renere vandmiljø. Den nye store sø i Føns Vang vil medvirke til at nedbringe udledningen af kvælstof fra markerne omkring Føns og Udby til Gamborg Fjord og Lillebælt med cirka 17 tons om året.

Hele projektområdet, Gamborg Fjord og Lillebælt er internationalt naturbeskyttelsesområde – eller NATURA 2000 område. I disse områder har Danmark en særlig forpligtigelse til at gøre en indsats for at forbedre natur- og miljøtilstanden. Udover at tilgodese vandmiljøet bidrager projektet også til at forbedre forholdene for det fugleliv, der i forvejen er i området. Fyns Amt har endvidere erhvervet en mindre del af projektområdet for at sikre, at borgerne kan følge områdets udvikling på tæt hold. Amtets areal vil som minimum omfatte et opholdsareal og en trampesti. Samlet set favner projektet således bredt, da det både tilgodeser vandmiljøet, naturen og borgerne.

Et led i Vandmiljøplan II
Vådområdet i Føns Vang genskabes som en del af arbejdet med Vandmiljøplan II, der blandt andet sigter mod at få etableret flere vådområder, der kan være med til at nedbringe tilførslen af kvælstof til sårbare vandområder. Fyns Amt har siden 1999 arbejdet aktivt med at genskabe vådområder. Projektet i Føns Vang er det hidtil største gennemførte vådområdeprojekt i amtet.

"Der er nu genskabt i alt cirka 740 hektar vådområder i Fyns Amt. Det samlede mål for genskabelsen af vådområder er 1.600 hektar. Flere projekter er derfor i støbeskeen, men vi må erkende, at denne type projekter tager tid at gennemføre" siger udvalgsformand Poul Weber.

Projekter som dette er krævende at gennemføre, fordi der med tiden er opført bygninger og tekniske anlæg på lavtliggende arealer. I Føns Vang-projektet er to ejendomme således sikret mod den højere vandstand, og det har været nødvendigt at sikre lavt liggende vejstrækninger og andre tekniske anlæg.

Slut med kunstig afvanding
Føns Vang er i dag kunstigt afvandet, og området har været udnyttet til landbrugsdrift de sidste 200 år. De sidste 50 år har udpumpningen af vand været så effektiv, at dele af området har kunnet dyrkes i omdrift. Nu nedlægges pumpestationen, og i løbet af cirka halvandet år opstår en fersk sø på omkring 102 hektar med naturligt udløb til Gamborg Fjord. Søen vil blive omkranset af en smal bræmme af enge på tilsammen 11 hektar.

Vådområdeprojektet er baseret på frivillige aftaler mellem de implicerede lodsejere og Fyns Amt. I alt er der otte lodsejere indenfor projektgrænsen.

Finansiering af projektet
Det nye vådområde kommer til at koste cirka 6,5 millioner kroner inklusive udgifter til blandt andet kompensation og anlæg. Pengene kommer fra to bidragsydere: Skov- og Naturstyrelsen, der har bevilget knap 2 millioner kroner, og Fyns Amt, der har bevilget det resterende beløb på cirka 4,5 millioner kroner.

Kilde: Fiskeringen.dk
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk