Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Fangst - opbevaring15/09/2005 00:00:00
<B>Spørgsmål</B>

Kunne du være rar at fortælle mig, hvordan jeg bedst opbevarer mine fisk efter fangst i vandet eller på land når det er sommer.

Mvh. Birgit Ballieu Petersen.

<B>Svar</B>

Fisk som opbevares i solen om sommeren, kan blive fordærvet og harsk, hvilket kan give en dårlig smagsoplevelse, når fisken senere bliver tilberedt. Der er generelt tre faktorer, som har betydning for hvor hurtigt fordærv og harskning finder sted efter aflivning af fangsten:

1.&nbsp;Temperatur
2.&nbsp;Solstråler (UV-lys)
3.&nbsp;Ilt (ca. 20% i luft)

Dertil kommer tilstedeværelse af mikroorganismer og enzymer, hvor aktiviteten især afhænger af temperaturen, surhedsgraden (pH) og tilstedeværelsen af ilt.

Denne grundlæggende viden er god at have i baghovedet, men hvordan kan lystfiskere så bruge det i praksis?

I middelalderen var saltning og tørring helt afgørende for at opbevaring, men det er tidskrævende. Derimod er der to andre principper som kan anvendes:

1.&nbsp;Opbevaring af fangsten levende
2.&nbsp;Nedkøling

<B>Levende fangst</B>
Det er velkendt blandt medefiskere at medbringe et opbevaringsnet ”keep-nettet”. Det er en slags ruse, hvor de fleste søfisk kan holdes levende uden at de tager skade. Der er muligvis sket en udvikling siden min tid som medefisker for mere end 20 år siden, men princippet er nok ikke ændret. Når fiskeriet afsluttes kan fiskene genudsættes og udvalgte fisk aflives, renses og tages med hjem.

Et hyttefad er også velkendt til at opbevare ål. Jeg kender en sammenslutning af sportsfiskere, som anvender hyttefad til at opbevare havørreder indfanget under elfiskeri om vinteren. Når dagens fiskeri er slut transporteres fiskene så til en avlsstation, hvor de bliver strøget for æg og sæd.

<B>Nedkøling</B>
Konsumfiskere i Hanstholm er meget stolte af deres ubrudte kølekæde. Det betyder, at en fisk fanget under erhvervsfiskeri i Nordsøen straks kommer på is og den fjernes på intet tidspunkt (under indsejling, på fiskeauktionen og efterfølgende transport til kunden) før den ligger på is hos fiskehandleren.&nbsp; Den urensede nyfangede fisk nedkøles altså til omkring nul grader, rensningen foretages med et snuptag og så ligger den rensede fisk igen på is.

Dette kan vi forsøge at efterligne. Jeg kan anbefale at købe en stor køletaske og medbringe 2-3 køleelementer. Alternativt kan et transportabelt køleskab eller en fryser placeres i en bil, men det er en dyr løsning. Den nyfangede fisk (f.eks. skrubberne på foto fra min undervandsjagt på Djursland) renses med det samme. Det vil sige, opskæring og fjernelse af mave-tarmsystemet, lever, hjerte og nyrer m.m. Hvis vandet er rent kan blodet skylles bort. Så kommes fisken midlertidigt i køletasken indtil hjemkomst. Her skylles og renses fisken omhyggeligt før den indfryses eller tilberedes.

<B>Delvis nedkøling</B>
Fersk nyfanget fisk kan holdes frisk et stykke tid uden brug af køletasker. Det er velkendt, at laksefiskere ved f.eks. Mörrumselven hænger laksen i et stykke snor i et træ. Det primære formål er, at den ikke bliver taget af et pattedyr, men samtidig hænger den i skyggen for solen. Det vigtige er at undgå direkte lys og reducere varmen. Så holder fisken længere uden at blive fordærvet og harsk.

De fleste lakse- og havørredfiskere vil sikkert nikke genkendende til, at det er meget svært at få en fem eller ti kilos stoppet ned i en køletaske. Derfor er det undertiden nødvendigt at stoppe fiskeriet midlertidigt, hvis den store bider på. Til gengæld er det en udsøgt fornøjelse at transportere drømmefisken fra fangststedet til den nærmeste vægt, rensested og fryser. Jeg vil ligefrem anbefale at tage den med ro og nyde fangsten i stedet for mekanisk at fiske videre. Derfor er der rigeligt med tid til at få fisken ordentligt renset og opbevaret, når drømmefisken endelig ligger på brinken.


© Fiskemagasinets Biolog, Henrik Rosendahl Kristiansen, <LINK biolog@fiskemagasinet.dk>biolog@fiskemagasinet.dk</LINK>
Aqualife-Aquaculture / Environment / Fisheries

Biologen med en håndfuld skrubber fra undervandsjagt på Djursland. Fiskene blev renset og hjembragt kort tid efter fangsten til kulinarisk nydelse.
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk