Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Gydelokalitet - Laks14/09/2005 00:00:00
<typohead type=3>Spørgsmål:</typohead>


Der bliver af og til fanget laks i Hadsten Lilleå. Betyder det, at laksen gyder der ? Hilsen Thor Petersen.

<typohead type=3>Biologens svar:</typohead>

<P class="introtekst">Kære Thor!</P>

De fleste laks som findes i Gudenå-systemet udsættes. Hvis de udsættes som smolt et sted i den nedre Gudenå, så har de sandsynligvis ikke nogen hjemstavn i et bestemt tilløb. Hvis de derimod udsættes som yngel i Hadsten Lilleå, så har de levet der ét eller to vækstår, før de smoltificerer og vandrer i havet.

Laks som vender hjem til Gudenåen kommer for at reproducere sig. De forsøger at finde en egnet gydelokalitet og en mage. Når de kommer til Hadsten Lilleå er der en valgmulighed. Instinktivt vil nogle laks måske lokkes derop, mens andre vil vandre videre. De som vandrer op i Hadsten Lilleå kan være på kort visit, forstået på den måde at hvis de ikke finder egnede gydelokaliteter, så vil de vandre retur til Gudenåen og søge der.

Mine egne undersøgelser understøtter dette. Mærkede havørreder og nogle få laks i Kolding å vandsystem vandrede ofte op i et tilløb og ud i hovedløbet igen. Derefter kunne de vandre 6 km nedstrøms og op i et andet tilløb. Fra det nedstrøms tilløb var der også havørreder som fortrød og vandrede længere op i et andet tilløb. Jeg kaldte det fejlvandringsraten og det var ganske mange fisk der var tale om.

Måske er det forkert at tale om fejl. Det kan være en naturlig del af deres afsøgning efter den rigtige lokalitet for deres afkom. Fra norske undersøgelser ved man, at laks aktivt opsøger en gydeplads og når den er fundet, så stiller de sig i elven lige i nærheden på dybere vand. Hvis de flyttes derfra, så vil de forsøge at finde stedet igen. Forskere på Oslo Universitet har foreslået, at laksene bl.a. navigerer efter duftstoffer som findes i biofilmen på stenene. Det er bl.a. galdesalte og andre affaldsstoffer fra unglaksen som kan hæfte sig til biofilmen. Jeg er ikke opdateret på om de har dokumenteret deres hypotese i feltforsøg, men det er en kendsgerning, at laksefisk stimuleres af galdesalte i laboratorieforsøg.

Lad os antage en laks vælger at blive i Hadsten Lilleå. Så skal den finde en mage blandt tusinde af havørreder. Lilleåen har mig bekendt det største optræk blandt alle tilløb i Gudenåens vandsystem. For nogle år siden troede jeg det var umuligt for to laks at finde hinanden blandt flere tusinde havørreder i et tilløb som er 10-20 km langt. Jeg tog fejl. Vi elfiskede i Åkjær å som på en måde minder meget om Hadsten Lilleå. Begge virker som magneter på havørred. Forskellen er, at Åkjær å er et rigtigt tilløb med gydelokaliteter overalt, mens Lilleåen har strækninger der minder om hovedløb. Vi fangede først en hunlaks. Den var lige blevet mærket da der dukkede en smuk hanlaks op. Så tog jeg et foto som har været bragt i Sportsfiskeren, hvor parret ligger sammen.

Kristiansen, H. R. 1992: <B>Laks i Themsen. Salmon in the Thames River</B> (in Danish). - Sportsfiskeren. <I>The Sports Angling Magazine</I> <B>67</B> (2), 24-25.

Det kan naturligvis være et tilfælde, men jeg har oplevet det flere gange. De har altså en enestående evne til at navigere og finde hinanden. Fra dykning i vandløb som f.eks. Kongeåen ved jeg, hvor forvirrende et billede der tegner sig af brinker, bølgende grøde og turbulente strømme. Efter blot nogle få hundrede meters svømning mister jeg totalt orienteringsevnen.

<B>Konklusionen er, at laks i Hadsten Lilleå kommer for at gyde, men hvis laksen ikke finder en mage og en grusbund som instinktivt virker tilfredsstillende, så vil den søge videre ved at vandre baglæns til Gudenåen.</B>

<B><I>Tange Værket</I></B>
Desværre spærrer Tange Værket stadig for opgangen til de bedste gydeområder. Jeg har derfor foreslået at lave hele Tange Plantage om til Naturparken Tangefossen, hvor Gudenåen løber frit, hvor Tange Sø findes idag. Politisk er det kun Enhedslisten som vil fjerne Tange Sø, mens de andre partier ønsker en løsning så Tange Sø bevares. De vil lave et omløb, så Gudenåcentralen stadig kan få noget af vandet og så Tange Sø bevares. Derfor har jeg forsøgt at udtænke en løsning, hvor der bygges en vold midt i Tange Sø, så Gudenåen alligevel kan løbe frit, men der er et vandspejl på begge sider, så der i princippet bliver to Tange Søer. Projektet kommer sikkert aldrig længere end til min fanasi, selvom det er en løsning som ville vække opsigt og tilfredsstille de fleste af parterne. I konsensus Danmark gælder det om at være kreativ for at opnå enighed. I 2005 skal sagen i øvrigt op i Folketinget igen.

Tilsidst lige en bemærkning om, at Tange laksen desværre definitivt er uddød. Desværre kendte man ikke til æg- og sædbanker i starten af 1900 tallet da laksen uddøde. Andre steder er der alligevel fundet laks, hvor vi troede den var uddød som f.eks. i Varde å. Selvom jeg er optimist, så er det nok usandsynligt at nogle få laks alligevel skulle have overlevet fra 1923 (hvor man mener de uddøde) og frem til idag. Hvem ved, måske Hadsten Lilleå er gemmested for en relikt fra laksens storhedstid ?

Hilsen Biologen

<LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank clean><IMG height="150" src="uploads/RTEmagicC_336018bf9a.gif.gif" width="150" border="0"></LINK>
AQUALIFE - Aquaculture/Environment/Fisheries
Biologisk Rådgivning om Fiskeri og Vandmiljø
v/Henrik Rosendahl Kristiansen
Gustav Wieds Vej 10
8000 Aarhus C

Tlf: 8620 5036
E-post: <LINK hrk@mobinut.dk><B><FONT color="#336699">HRK@Mobinut.dk</FONT></B></LINK>
Hjemmeside: <LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank><B><FONT color="#336699">http://www.sitecenter.dk/aqualife</FONT></B></LINK>
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk