Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Fysiologi - Stofskifte14/09/2005 00:00:00

<typohead type=3>Spørgsmål:</typohead>
Hej Biolog

Jeg fisker mest efter gedde, aborre, karudse, karpe, skalle, havørred, ørred, laks, torsk, rødspætte og skrubbe. Jeg kender en del til de 5 første af dem samt torsken. Jeg vil gerne spørge om stoftskiftet hos de forskellige fisk. Hvornår er de mest aktive/bidelystne? Er det ved 2, 3, 4, 5 grader eller højere? Er der stor forskel imellem fiskene?

Jeg skal bruge det til at tilrettelægge mit fiskeri. Jeg ved så meget, at hvis en fisks stofskifte er gået i stå, er det meget svært at få den til at bide. Derfor er det jo godt at vide, hvornår fisken begynder at blive aktive. Så er den sulten og hugger vildt og det er ofte på det tidspunkt, at man får de største kampe med fisken.

Per Ussing

<typohead type=3>Biologens svar:</typohead>

Fisk er poikiloterme, hvilket betyder vekselvarme. De kan således ikke opretholde en konstant kropstemperatur som pattedyr kan. Derfor styrer vandtemperaturen fødeindtagelsen, fordøjelsen af føden og omdannelsen af føden til vækst (stofskiftet) hos fisk. Der er lavet undersøgelser under kontrollerede forhold i akvarier og kar, hvor man varierer temperatur, ration og størrelse på fisken. På den måde kan man se, ved hvilken temperatur og kropsstørrelse fødeindtagelsen og væksten er størst. Hos aborre (<I>Perca fluviatilis</I>) er den optimale temperatur 23 <SUP>o</SUP>C ifølge Mélard m.fl. (1995). Ved den temperatur opnås også den højeste vækst. Hos torsk er den optimale temperatur 7 <SUP>o</SUP>C for vækst, når kropsstørrelsen er 2 kg (Björnsson m.fl. 2001). Jeg har ikke tal for alle de fisk du nævner. Imidlertid kan man opdele fiskene i karpefisk (karudse, karpe, skalle) som normalt har en høj optimal temperatur på ca. 25 <SUP>o</SUP>C og laksefisk (havørred, laks) som normalt har en lavere optimal temperatur på ca. 13 <SUP>o</SUP>C. Jeg vil antage aborre og gedde i ferskvand er nogenlunde ens. Desuden er marine fisk som torsk, rødspætte og skrubbe sikkert nogenlunde ens.

I forhold til dine spørgsmål kan man spørge om der er forskel på stofskifte og aktivitet hos fisk som henholdsvis lever i fangenskab og i naturen ? Det er svært at svare på, for det er vanskeligt at kontrollere hvordan fisk spiser og vokser i naturen. Imidlertid er der enighed om, at fisk ofte svømmer mod lavere temperatur, når der er fødemangel. Det er måske en mekanisme til at sænke stofskiftet, fordi det er svært at skaffe føde. Jeg kan supplere med mine egne erfaringer som lystfisker:

<B>Geddefiskeri:</B> Under geddefiskeri i Finland under isen blev jeg overrasket over at fange gedder på ½-1 meter vand. I Politikens Lystfiskerbog kan man læse, at ferskvandsfiskene søger mod dybt vand om vinteren. Imidlertid er det en kendsgerning, at gedderne tværtimod ofte søger ind på det helt lave vand. Der kan de fanges på en død eller levende agnfisk. Agnfisk som aborre og skalle blev i øvrigt fanget på de samme lokaliteter som gedderne. Min konklusion er, at mange informationer i lystfiskerbøger er myter som går igen fra bog til bog.

<B>Karpefiskeri:</B> En huskeregel siger, at karpen først bliver aktiv, når vandet er over 7 <SUP>o</SUP>C. Imidlertid har jeg truffet karpefiskere som starter meget tidligt på året. De har fortalt, at karpen godt kan fanges selvom vandet er under 7 <SUP>o</SUP>C. Jeg vil nøjes med disse to eksempler på, at der ofte er uoverensstemmelse mellem teori og praksis i naturen. Det skyldes sikkert at fisk er tilpasningsdygtige og således kan opføre sig meget anderledes i naturen end i fangenskab. De skal først og fremmeste overleve og overlevelsen hænger i høj grad sammen med at finde føde og sænke aktiviteten, hvis føden er stærkt begrænset i perioder.

Medbring i øvrigt gerne et termometer på dine fisketure og prøv at finde lokaliteter, hvor vandtemperaturen nærmer sig det optimale for de fisk du eftertragter. Især kan jeg fremhæve, at i danske fjorde kan der om vinteren findes bugter, hvor temperaturen er nogle grader højere, fordi der er udløb af ferskvand. Vandtemperaturen svinger med årstiden, men også med dybden i ferskvand. Det nytter således ikke at måle temperaturen i overfladen om vinteren, hvis du fisker på 10 meter vand. Vandet vil nemlig normalt være varmere ved bunden end ved overfladen om vinteren.

<typohead type=3>Litteratur:</typohead>

<typolist>
Björnsson, B., Steinarsson, A. & Oddgeirsson, M. (2001) Optimal temperature for growth and feed conversion of immature cod (<I>Gadus morhua L.</I>) ICES Journal of Marine Science 58, 29-38.
Brett, J. R., Shelbourn, J. E. & Shoop, C. T. (1969) Growth rate and body composition of fingerling sockey salmon, <I>Oncorhynchus nerka</I>, in relation to temperature and ration size. J. Fish. Res. Board. Can. 26, 2363-2393.
Jobling, M. (1994) Fish Biioenergetics. Chapman & Hall, London.
Kestemont, P. & Baras, E. (2001) Environmental factors and feed intake: mechanisms and interactions. In: Houlihan, D., Boujard, T & Jobling, M. (eds.), Food Intake in Fish. Blackwell, Oxford, pp. 131-156.
Mélard, C., Kestemont, P. & Baras, E. (1995) Premiers résultats del´élevage intensif de la peche européenne (<I>Perca fluviatilis</I>) en bassin: effet de la température et du tri sur la croissance. Bull. Fr. Pêche Piscie 336, 19-27.
</typolist>

Hilsen Biologen

<LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank clean><IMG height="150" src="uploads/RTEmagicC_336018bf9a.gif.gif" width="150" border="0"></LINK>
AQUALIFE - Aquaculture/Environment/Fisheries
Biologisk Rådgivning om Fiskeri og Vandmiljø
v/Henrik Rosendahl Kristiansen
Gustav Wieds Vej 10
8000 Aarhus C

Tlf: 8620 5036
E-post: <LINK hrk@mobinut.dk><B><FONT color="#336699">HRK@Mobinut.dk</FONT></B></LINK>
Hjemmeside: <LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank><B><FONT color="#336699">http://www.sitecenter.dk/aqualife</FONT></B></LINK>
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk