Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Midt i en havørredstime20/01/2005 00:00:00

Inden for den sidste måned er jeg havnet i havørredstimer et par gange. Michael Riis fortæller, hvorfor hans utallige nulture på kysten pludselig er afløst af iltre havørred, som er ved at falde over hinanden for at hugge på hans agn.

<B>En drømmefight</B>
KAPOOW! En drøm af en havørred kaster sig ud af vandet. Bip Bip Bip. Bremsen er kommet på overarbejde. Bip Bip Bip. Jeg misser med øjnene. Lyden kommer ikke fra mit fiskehjul men fra mit vækkeur. Jeg har drømt. Det er meget tidligt om morgenen, og det er meningen at min søvnige krop skal på fisketur. Min mave knurrer, men der er ikke tid til morgenmad, for havørreden skal jo fanges lige omkring solopgang. Det påstår min kammerat i hvert fald, og han har lovet lave radikalt om på min fangststatistik. Hvad gør man ikke for at tækkes havørreden?!

Efter lille køretur er vi ved fiskepladsen. Solen har endnu ikke meldt sit komme, og der er stadig halvmørkt. Vinden blæser næsten ikke, og foran mig mødes to vande fra hver sin side af et næs, hvor små bølger kun ses der, hvor vandene støder sammen og bliver et.

<B>Månens og Solens tiltrækning</B>
Min kammerat forklarer mig, det er på grund af tidevandet, der er ekstra strøm. Og det er derfor, der er små bølger på et begrænset område, selvom der næsten er helt vindstille. Utroligt at ændringer i havoverfladens niveau er forårsaget dels af Månens og Solens tiltrækning, dels af centrifugale kræfter, der skyldes Jordens og Månens rotation om et fælles tyngdepunkt, beliggende 4800 km fra Jordens omdrejningsakse.

Vi skal kaste vores blink ud i lige præcis det område, forklarer min kammerat. Og ikke én meter ved siden af! Vandet er forholdsvis klart, der er ikke specielt dybt, og der er en del store sten og tangplanter, så man skal spinde forholdsvis hurtigt ind, fortæller han.

<B>En drøm bliver virkelighed</B>
Jeg funderer over sol, måne og tidevand og på havørreden fra min drøm. Det kunne da være dejligt med følelsen af fast fisk. Min havørredkarriere har indtil videre ikke været noget at råbe hurra for. Jo bevares, der er da været havørred engang imellem. Og når det er gået vildt til, har jeg haft to til tre havørred på land på samme tur. Men som regel jeg bruger et par ture på at fange én enkelt havørred. Og nulture er desværre mere reglen end undtagelsen. Men drømmen er stadig mødet med havørredstimen.

Jeg bliver revet ud af mine tanker af små hidsige ryg. Kan det nu passe, spørger jeg mig selv – sølvtøj i første kast?! Ind kommer en undermåler, som jeg forsigtigt genudsætter. En god start indrømmer jeg, og min kammerat smiler underfundigt. Bang! I tredje kast er bøjer min tynde 9-fods kulstang sammen som en flitsbue. I starten virker det som bundbid, men pludselig begynder det minsandten at bevæge sig. Sekundet efter slipper blinket, og linen bliver slap. Var det min drømmeørred, spørger jeg tomt ud i luften. Jeg står lidt i mørket og sunder mig.

<B>Midt i en havørredstime</B>
Jeg glemmer hurtigt mit uheld, for nu har min kammerat fast fisk. Og denne gang er det vist ikke en undermåler. Tyve meter ude blitzer en havørred i mørket i et par fantastiske spring. På grund af det svage lys er landingen af fisken lidt af en oplevelse. Jeg står i vand til livet og klar med nettet. Men fisken leger kispus med os og når bl.a. at svømme gennem benene på min kammerat. Men ind kommer en smuk havørred på halvandet kilo.&nbsp;

Mens min kammerat går ind på land med fisken, vælger jeg at udnytte hans fravær. Og minsandten om der ikke er hug igen! Efter en lidt nervøs start får jeg styr på fisken, som er samme størrelse, som den min kammerat er ved at afkroge på land. Som en kanonkugle skyder sølvtøjet sig selv ud af vandet og tager nogle herlige udløb. Minutter efter ligger den funklende på stranden.

Nu har vi for alvor fået blod på tanden. Og der går da heller ikke mange kast før min kammerat har den næste havørred. Efter endnu en forrygende fight, mister han fisken godt hjulpet af de besværlige landingsbetingelser i mørket. Den ryger af krogen lige foran nettet. Men ærgrelsen er kortvarig, når havørrederne nærmest er ved at falde over hinden for at bide på vores lange, tynde blink.

<B>Sytten havørred på halvanden time</B>
Inden for halvanden time omkring det tidspunkt, hvor solen titter op i horisonten – en halv time før solopgang og en timer efter – har vi kontakt med sytten havørred. Det er simpelthen det vildeste havørredfiskeri, jeg har været med til! Vi mister en del fisk, enkelte er undermålere, men de fleste er flotte fisk på omkring halvandet kilo.

Efterhånden som solens stråler afløser mørket og i smukke gyldne farver blotlægger en lyseblå himmel, aftager huggene markant. Desuden er det bemærkelsesværdigt, at strømmen aftager tilsvarende. Det samme gør de små bølger der, hvor vandene mødes på spidsen af næsset.

<B>Tidevandet kan være afgørende</B>
På min næste havørredtur oplever jeg igen markant flere hug end tidligere ture. Det er en ny fiskeplads, men forholdene svarer til svarer til dem, jeg har beskrevet ovenfor. Og på denne tur har jeg forberedt mig på tidevandet. På denne plads har jeg fisket mange gange før uden at møde stimen.

En konklusion begynder at tage form: Den sortplettede fighter skal fanges, når den søger føde. Og det tror jeg, der er størst chance for den gør, når tidevandet skaber ekstra bevægelse og røre i vandet. Desuden tror jeg, det er vigtigt at finde pladser, hvor der af den ene eller anden grund er strøm i vandet med stor vandudskiftning og tilsvarende mere iltning. Og på sådanne steder, tror jeg, tidevandet spiller en væsentlig og afgørende rolle.

Mine ræsonnementer er hverken ny viden eller formentlig særligt overraskende for de fleste havørredfiskere. Men måske kan de være med til at inspirere andre sportsfiskere, der som jeg selv, aldrig rigtigt har tur med havørredfiskeriet, men har holdt ud på grund af drømmen om mødet med havørredstimen.

<B>Lange, tynde blink og fireline</B>
Blinkene, jeg har fanget flest havørred med, er lange og tynde som fx Sølvpil og Sømmet på 12-15 gram. Men også små kølpirke har givet gode resultater. Linegennemløb i blinkene er en fordel, da fisken har sværere at vriste sig fri af krogen. Endelig er det min oplevelse, at en lille ophænger bundet på linen 30 centimeter fra blinket øger chancen for bid.&nbsp;

Jeg bruger en tynd 9-fods kulstang med masser af rygrad og fastspolehjul med fightbremse. Desuden bruger jeg fireline, da det giver en god fornemmelse og mulighed for at give tilhug på de fisk, som man ikke ville mærke på en almindelig elastisk nylonline. Desuden kaster man længere, hvilket i hvert fald har en psykologisk effekt. Dog er firelinen ikke uproblematisk. Jeg synes, den oftere giver fuglereder, der er umulige at redde. Og det er drønirriterende at stå i mørket og miste kostbar tid.

Indspindingsteknikken afhænger af forholdene. Jeg har haft mest tur, hvor dybden har været fra én til to meter, og når der er godt med sten og tang, hvor fiskene kan finde føde. Det betyder samtidig, at jeg er nødt til at spinde forholdsvis hurtigt ind for at undgå bundbid. Men det tyder ikke på, at den sortplettede jager er afskrækket ved at jage højt i vandet. Især ikke, når der er mørkt.
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk