Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
En hyldest til verdens laksefloder02/10/2007 18:38:05
Boganmeldelse af Biolog Henrik Rosendahl Kristiansen, AquaLife, aqualife@stofanet.dk

Jeg står igen ved den brusende lakseflod med spændt tohåndsstang og nerverne på højkant, fordi laksen springer og lander med et gevaldigt plask. Linen hviner i udløbet. Neeej, den pisker af sted mod stryget med det buldrende vand og de skarpe sten. Breeemms. Puha, det var på et hængende hår, nu vender den og fighten kan fortsætte. Efter nogle nervepirrende lange minutter håndlander jeg den ved bredden af Mørrumselven. En smuk sølvblank grilse.

Denne sandfærdige historie blev genfundet i underbevidstheden, fordi bogen ?A Celebration of Salmon Rivers? er et pragtfuldt, autentisk værk som jeg lige har læst med en slubrende appetit. Mange vil nikke bekræftende, at 237 sider absolut ikke er for meget når det drejer sig om så centralt et emne som floder med en bestand af fiskenes konge.

De smukke fotos af R. Randolph Ashton fra mere end 50 laksefloder fra Canada til Rusland fylder bevidstheden med drømmebilleder. Nogle er kendte fra mine ture til Emå, Gaula m.m., mens andre er nye og vækker en rejsefeber for at komme af sted igen. Fotografen har valfartet til fjerne lokaliteter langt fra urbaniseringen, hvor naturen passer sig selv og laksene har overlevet i mange generationer.

Men billederne illustrerer også, at civilisationen er en trussel for laksen og de mest velvoksne bestande af laks ? med enkelte undtagelser ? findes da også i fjerne afkroge af verden som i Nordnorge eller Rusland. Denne påstand underbygges af teksterne skrevet af lokale lystfiskere og patrioter for laksens bevarelse.

De fleste beretninger dokumenterer laksens tilbagegang fra en naturtilstand, hvor fiskene var vidt udbredte til en kulturtilstand, hvor erhvervsaktiviteter har forringet levevilkårene for laksene. Det er et faktum, at mange vandløb ikke længere har fysiske og kemiske forhold som er optimale for laks. Men i de senere år har myndighederne fået øjnene op for at gøre livet lettere for laksene.

Vandkvaliteten er mange steder blevet bedre, fordi lovgivningen ikke tillader at vandet bliver forurenet eller forgiftet af industrien, landbruget og byerne. Vandløbskvaliteten er også blevet bedre i takt med, at samfundet ofrer ressourcer på at restaurere misligholdte strækninger af vandløbene. Desuden er mange spærringer ved møller og vandkraftværker blevet nedlagt. Men der er stadig mange konflikter mellem vandudnyttelse og naturbevarelse, hvor laksen bliver ofret.

Desuden er laksen eftertragtet både som et objekt i det rekreative fiskeri, men også som en handelsvare, når erhvervsfiskere får dem i garnet. Imidlertid er der sket en markant ændring siden North Atlantic Salmon Fund blev stiftet for 15 år siden af Orri Vigfússon fra Island. Idéen er simpelthen at rejse midler til at opkøbe fiskerettighederne fra erhvervsfiskere, der fanger laks kommercielt i Nortatlanten ved Grønland, Færøerne m.m.

Der er fuldstændig enighed i bogen, at denne strategi har hjulpet. Laksene vender tilbage til floderne i øget antal og det giver en øget naturlig reproduktion af yngel og udvandring af unge laks (smolt). Så NASF har gjort livet lettere på opvækstpladserne, hvor postsmolten vokser sig stor indtil de vender tilbage til floden for at gyde.

Samtidig har lystfiskerne kæmpet på hjemmefronten for at gydepladserne er klar til laksene. Mange har brugt deres fritid på at hjælpe til med at restaurere vandløb eller med at opfostre yngel eller smolt til kompensationsudsætning. Belønningen for dette filantropiske arbejde er at se laksen vende tilbage. Nogle har valgt at lægge fiskestangen på hylden indtil laksebestanden var stor igen. Andre har valgt at fiske, fange laks og genudsætte efter ?Catch & Release? princippet.

Men nogle steder er samarbejdet så vellykket, at laksen stortrives, så overskuddet af lystfiskernes flid kan høstes. Men der er stadig langt igen før floderne er fyldt op med laks. NASF har masser af opgaver foran sig og de har brug for støtte. Ved at købe denne bog støttes arbejdet, fordi bidragsyderne til bogen har arbejdet gratis, bortset fra enkelte nødvendige undtagelser.

Jeg kan stærkt anbefale at købe denne suveræne bog til 50 Euro:

A Celebration of Salmon rivers

240 sider i stort format og indbundet.

Jepsen&Co / ForlagsKompagniet
Læderstræde 5, DK 1201 Copenhagen K

Tlf: +45 3332 5363
Mobil:+45 2321 3789
E-post auj@forlagskompagniet.dk
www.forlagskompagniet.dk
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk