Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
To nye arter af tangplanter er kommet til Limfjorden12/06/2006 16:48:28
(Fra fjorden hvor årets første ILTSVIND allerede er konstateret...)

I forbindelse med vegetationsundersøgelser i Limfjorden er der registreret 2 nye rødalge-arter - Dusktang og Japansk Havlyng.

Algesamfundet i Limfjorden er under stadig og kraftig forandring på grund af indvandring af nye fremmede arter. For eksempel er to af de dominerende tangplante-arter i Limfjorden indvandret i nyere tid: Sargassotang, der blev registreret første gang i 1984, og Tvedelt Bændelalge, der blev registreret første gang i 1940.

En væsentlig indflydelse på indvandringen af nye arter tillægges international skibstransport. Skibenes udskiftning af ballast fra grus og sand til vand samt kortere transporttider synes at øge spredningen af arter.

Men hvorfor det netop er disse nye arter, der så kan trives i fjorden, ved vi ikke. Forhold som temperatur og næringsstoffer kan være vigtige. Selvom tilførslerne af næringsstoffer til Limfjorden falder, er indholdet højere nu end for 35 år siden.

For den nye art Dusktang, der oprindelig stammer fra Middelhavet, kan de stigende vandtemperaturer i fjorden også være en afgørende faktor. I sommermånederne er temperaturen i overfladevandet nemlig steget med 1½-2 °C over de seneste 25 år.

- Det er ikke let at vurdere, hvordan forandringerne i fremtiden vil påvirke fjordens økologiske system, siger Bjørn Westh, der er formand for udvalget for Miljø og Teknik i Viborg Amt.

- Temperaturstigningen kan vi ikke gøre noget ved - det kræver en international indsats. Men vi kan nu måle en positiv udvikling med et fald i næringsstoftilførslerne til fjorden. Det er vigtigt, at denne udvikling fortsætter, så vi kan få en renere Limfjord.

- Vi skulle nødigt have en udvikling - som vi ser det nogle steder på land - hvor fremmede arter breder sig voldsomt på bekostning af vore hjemmehørende arter. Det vil kunne få en indflydelse på hele fjordens flora- og faunasammensætning, som vi ikke ønsker.

Dusktang:
Dasya baillouvianna blev første gang registreret i Limfjorden i 2004. Dels i Skive Fjord, hvor den blev observeret på muslinger i forbindelse med muslinge- undersøgelser, og dels i Agerø området, hvor den blev observeret i større mængder løstdrivende i forbindelsen med ålegræsundersøgelser.
I 2005 blev den registreret (fastsiddende) i forbindelse med algeundersøgelserne, der foretages hvert andet år, i Skive Fjord, Thisted Bredning, Visby Bredning og Agerø området.
Arten blev registreret 1. gang i Danmark i 1961, og den har i de seneste årtier bredt sig ganske meget i de danske farvande.
Den kommer fra Middelhavet og blev første gang registreret i Danmark i Samsø-farvandet og vestlige Østersø.
Indvandringen kan måske forklares ved menneskelig aktivitet i forbindelse med fiskeopdræt.
Veludviklede eksemplarer bliver hos os 50-75 cm lange.
Arten synes at foretrække næringsrige forhold.
Den er registreret både på de lave dybder og i de lidt dybere områder.


Japansk Havlyng
Heterosiphonia japonica er helt ny i Danmark.
Den blev i 2005 registreret i Skive fjord, Løgstør Bredning, Kås Bredning, Agerø området og Nissum Bredning.
I Europa blev den registreret første gang i 1994 i Holland, og 2 år senere i Norge på højde med Bergen.
I Sverige blev den registreret i 2002 i Kosterfjorden tæt ved den norske grænse.
Japansk Havlyng er mellem 5 og 10 cm.
Spredningsmønstret af Japansk havlyng ligner det, der er set for en del andre arter, såsom Sargassotang (Sargassum muticum), Plysalge (Codium fragile) og Rødtot (Bonnemaisonia hamifera). Det er arter, som man mener spredes med international skibstransport. Skibenes udskiftning af ballast fra grus og sand til vand samt kortere transporttider synes at øge spredningen af arter.

Kilde: Pressemeddelelse fra Viborg Amt af 02-06-2006
12. juni 2006 16:46
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk