Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Flere fisk og mere klart vand i Kruså Møllesø08/06/2006 19:19:16
Kruså Møllesø har fået det bedre. Det viser de seneste resultater fra Sønderjyllands Amts undersøgelser i søen.

Der er i de seneste år sket en forbedring i miljøtilstanden i Kruså Møllesø. Der bliver tilført færre næringssalte til søen, og konsekvenserne er klarere vand og bedre vilkår for undervandsplanter og fisk, viser rapport fra Sønderjyllands Amt.

Op igennem 1990’erne og frem til i dag har Kruså Møllesø fået det bedre. Det kan ses ved at vandet i søen er klarere og sigtdybden dermed større. Sigtdybden var under 1 meter i starten af 90’erne, men i sidste halvdel af 2005 var det muligt at se helt til bunden på 1,3 meter. Først og fremmest fordi, der er sket et væsentligt fald i mængden af alger i søen som følge af færre tilførte næringssalte.

Undervandsplanterne er glade for det klare vand, der giver planterne mulighed for at vokse og brede sig ud i større dele af søen. Den udbredte vegetation bør også på sigt give søens aborrer gode muligheder for at opbygge en betydelig bestand.

For at opretholde den gode tilstand i Kruså Møllesø kan man opfiske større brasener og dermed give bedre levevilkår for aborre. Det giver en god balance i fiskebestanden, hvor rovfiskene kan holde fredfiskebestanden nede. En skæv fordeling af fiskebestanden med for mange skaller og brasener - også kaldet skidtfisk eller fredfisk - og for få rovfisk (aborrer og gedder), kan være med til at gøre vandet uklart og grumset. Fredfiskene spiser de smådyr, der lever af algerne i vandet. Når der bliver for mange fredfisk bliver der færre smådyr og derfor for mange alger, som gør vandet uklart.

I 2006 er hovedafløbet ved stemmeværket sløjfet, og ved et tidligere mindre omløb i den sydlige del af søen er der nu etableret et stryg, der skal sikre fiskepassage.

Rapporten og andre fakta om Kruså Møllesø kan findes på amtets hjemmeside, www.sja.dk hvor du også kan finde informationer om øvrige sønderjyske søer.

Fakta
Kruså Møllesø er 12 ha og 1,3 meter dyb på det dybeste sted.
Møllesøen hører under Gråsten Statsskovdistrikt, som har udgivet en folder med forslag til vandreture i det naturskønne område.
Kruså Møllesø ligger i Kruså Tunneldal, hvor der netop er afsluttet et ”grænseoverskridende” naturbeskyttelsesprojekt se mere på www.krusaa-tunneldal.dk

Kilde: Pressemeddelelse fra Sønderjyllands Amt af 3. juni 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk