Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Fynsk vandmiljø risikovurderet - det vil heller ikke i fremtiden leve op ti07/04/2006 20:19:36
Fyns Amt har netop færdiggjort en analyse, der viser, at størsteparten af de fynske vandløb, søer, fjorde, åbne kystvande og grundvandet hverken nu eller i 2015 vil kunne leve op til de målsætninger, som Amtsrådet har fastlagt i Regionplanen, hvis der ikke vedtages og gennemføres supplerende foranstaltninger.

Analysen viser, at kun 110 kilometer ud af i alt 2848 kilometer vandløb, og kun 5 ud af 69 søer forventes at kunne leve op til målene. Ingen af de marine områder vil opfylde målsætningen.For grundvandet ser det lidt lysere ud, da cirka en tredjedel af forekomsterne lever op til målsætningerne.


De konkrete problemer
Dette er ikke ensbetydende med, at den store indsats, som kommuner og erhverv har gjort gennem mange år for at nedbringe forureningsbelastningen, ikke har båret frugt. Mange vandområder er blevet væsentlig renere siden 1980’erne, men der er stadig problemer med miljøfremmede stoffer i vandmiljøet og for store udledninger af næringsstoffer fra landbruget.

For vandløbene er problemerne først og fremmest, at der fortsat er for mange spærringer for fiskene, så de ikke kan vandre op til gydepladserne, at vedligeholdelsen af vandløbene er for hårdhændet, og at mange vandløb er udrettede eller rørlagt, og derfor ikke har et naturligt forløb i landskabet. For grundvandet skyldes den dårlige tilstand primært, at det er forurenet med pesticider og andre miljøfremmede stoffer. Forureningen er dog ikke større end, at befolkningen stadig kan få leveret vand, der overholder kravene til drikkevand.


Økonomi
Risikovurderingen giver et fingerpeg om, at der stadig er mange problemer at tage fat på, men fortæller ikke noget om, hvor store omkostningerne vil blive. En del tiltag, der kunne forbedre vandløbene, er relativt billige, mens det er noget dyrere at reducere kvælstofbelastningen af for eksempel Odense Fjord til et niveau, så målsætningen for fjorden kan opfyldes.


EU stiller krav til vandmiljøet
Baggrunden for undersøgelserne er EU’s vandrammedirektiv, som blev indført i dansk lovgivning i 2003 med Miljømålsloven. Loven fastlægger, at vandområderne og grundvandet skal opnå en ”god tilstand” inden udgangen af 2015. Grundlaget for den planlægning og indsats, der skal føre til, at vandmiljøet opnår en god tilstand, er den såkaldte basisanalyse, som amtet netop har afsluttet, og som skal sendes til Miljøstyrelsen inden 31. marts 2006. Basisanalysen opdeler i princippet vandområderne i to grupper, nemlig vandområder som forventes at opfylde målsætningerne og vandområder som er i risiko for ikke at nå målene i 2015 med de tiltag som i dag er besluttet for at nedbringe påvirkningerne af vandområderne. Det er i denne sidste gruppe, at langt den overvejende del af vandområderne falder.

I de kommende år skal staten og kommunerne udarbejde og gennemføre vandplaner, som sikrer, at målene for vandområderne bliver opfyldt.

Kilde: Pressemeddelelse fra Fyens Amt af 31. marts 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk