Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Der er stort behov for at få ryddet op - Vred minister går til kamp mod sor09/02/2006 18:41:29
Fødevareminister Hans Christian Schmidt havde den barske tone på, da han torsdag havde indkaldt til pressemøde sammen med Fiskeridirektoratets direktør Esben Egede Rasmussen.

- Det er hamrende usolidarisk. Sorte fisk ødelægger prisdannelsen, og det er dårlig bestandsbeskyttelse. Artiklerne i Politiken forleden viser, at der også i Danmark er et stort behov for at få ryddet op. Hvad hjælper det, at vi gerne vil have russerne kaldt til orden, når vi ikke har orden i eget hus, sagde Hans Christian Schmidt.

Hans konkrete ærinde var at introducere ”Operation Sorte Fisk” – et initiativ, hvor både Fiskeridirektoratet og Skatteministeriet skal deltage i kontrolaktioner for at komme de sorte fisk til livs.


Pizza-razzia
- Vores kontrollører og ”regnedrengene” fra Skatteministeriet er gode at sende ud sammen. Vi forestiller os nogle razziaer svarende til dem, ToldSkat har gennemført over for pizza- og bagerbranchen. ”Operation Sorte Fisk” skal sikre, at fisk og penge kommer hen over bordet og ikke håndteres under bordet. Fiskeriet skal være et stolt erhverv med friske, hvide fisk, sagde Hans Christian Schmidt.
Han understregede, at han ikke skærer alle i fiskerierhvervene over én kam.

- Jeg ved godt, at der mange, der holder sig inden for reglerne, sagde han.


Selvjustits
Esben Egede Rasmussen nævnte, at ”Operation Sorte Fisk” vil have flere led.

- Første trin er at indskærpe reglerne for omsætning af fisk over for de mennesker, der ifølge Politikens artikler har vist ond vilje. Desuden vil vi generelt gerne indgå i samarbejde med erhvervene på området. Der foregår årligt 140.000-150.000 landinger af fisk i Danmark, fordelt på 100 havne, og det foregår på alle ugedage og hele døgnet, så vi kan ikke være alle steder. Derfor er der også behov for selvjustits, sagde han.

- Så længe det her florerer, må alle også være opmærksomme på, at der kan komme kontroller på skæve tidspunkter og ikke nødvendigvis i uniform. Sagen viser, at der er behov for, at kontrollen er fleksibel, så vi kan komme uden om eventuelle meldesystemer og misforstået solidaritet, sagde direktøren for Fiskeridirektoratet.


Pligt til at melde
Fødevareministeren understregede, at hvis nogen ved, at der sker ulovligheder et sted, har man pligt til at gøre Fiskeridirektoratet opmærksom på det. Og Esben Egede Rasmussen supplerede med, at der er brug for så præcise oplysninger som muligt, hvis direktoratet skal kunne bruge dem.

- Der er meget stor forskel på at få at vide, at der sker noget der ude et sted, og så på at få detaljer om hvor og hvornår. Det er vores opgave som myndighed at føre beviser for ulovligheder, og det kan mange hjælpe os med, sagde han.


Usikre tal
I Politikens artikler om sorte fisk den 5. februar fremgik der nogle tal for omfanget af det sorte fiskeri i Østersøen. Men disse tal betegnede Ole Poulsen, der er chef for Fødevareministeriets internationale kontor, som meget usikre.

- Det er tal fra en ICES-rapport fra 2004, hvor nogle biologer givet et skøn over det ulovlige fiskeri i den østlige Østersø. Men samtidig blev der gjort opmærksom på, at der er meget stor forskel på skønnet over ulovlighederne i de forskellige medlemslande, og vi ved, at Danmark kommer ud af det med et pænt resultat. Desuden er det tal tilbage fra 2004, og i 2005 blev der gennemført ganske skrappe stramninger af kontrollen i Østersøen som følge af genopretningsplanerne for torsken, sagde Ole Poulsen.
Fødevareministeren gjorde opmærksom på, at selv om det er godt at få korrigeret tallene, overskygger det ikke det, han betegnede som det væsentlige problem:

- Vi har ikke orden i eget hus, sagde han.


Nordsøen
Ole Poulsen blev også spurgt om estimater for ulovligt fiskeri i andre farvande.

- Det er meget vanskeligt at give, blandt andet er langt fra alle arter og bestande vurderet. Men ud fra modeltekniske beregninger mener man, at der for torsken i Nordsøen må være et overfiskeri på vistnok 20-30 procent, sagde han.

Hans Christian Schmidt supplerede med, at som for Østersøtallene er de 20-30 procents vurdering af overfiskeriet i Nordsøen også et gennemsnit for alle lande, der fisker i farvandet.

- Jeg prøver ikke på at klare frisag for Danmark, men det er noget, vi har brug for at få flere tal på, sagde ministeren.


Kom med ideer
Han opfordrede konkret fiskerierhvervene til at komme med deres bud på, hvad der skal gøres mod det ulovlige fiskeri.

- Der er ingen grund til at holde sig tilbage. Nu synes jeg, man skal vise, at man har nogle ideer, pointerede Hans Christian Schmidt.

--------------------------------------------------------------------------------

Indsats mod sorte fisk er vigtig for alle der overholder reglerne

Fødevareminister Hans Christian Schmidt løftede i formiddag sløret for ”Operation Sorte Fisk” – et kontrolsamarbejde mellem Fiskeridirektoratet og Skatteministeriet for at stoppe handelen med sorte fisk, som dagbladet Politiken i søndags beskrev i flere artikler. Kontrolaktionen vil komme til at foregå efter samme principper som tidligere razziaer mod pizzeriaer og bagerier, og fiskerikontrollører og ”regnedrenge” fra Skatteministeriet vil blive sendt ud sammen, oplyste ministeren.

Danmarks Fiskeriforening påpeger, at det er vigtigt ikke at give et helt erhverv skylden for overtrædelser, som enkeltpersoner står bag, men tilslutter sig initiativerne til at dæmme op for et snyderi.

- De få, der snyder, rammer de mange, som overholder reglerne. Sorte fisk trykker priserne, og det er ikke til gavn for fiskerierhvervet, siger Kim Kær Hansen, næstformand i Danmarks Fiskeriforening.

- Jeg er glad for, at ministeren også har fremhævet, at det ikke er alle danske fiskere eller virksomheder, der er under mistanke, men kun nogle brådne kar, som der vel findes i mange brancher, tilføjer han.


Han understreger, at der ikke findes nogen tal for, hvor stort omfang håndteringen af sorte fisk har.

- Biologerne hos ICES har for flere år siden skønnet, at der måske figurerer op mod 20.000 tons sorte torsk i den østlige Østersø. Men for det første er der ingen tegn på, at danske fiskere skulle tegne sig for nogen større del af det, blandt andet fordi den danske kvote slet ikke bliver fisket op i den østlige Østersø. Og for det andet er kontrollen fra landene omkring Østersøen blevet strammet væsentligt siden da af hensyn til torskegenopretningen, siger Kim Kær Hansen.

Han fremhæver også, at Fødevareministeriets og Skatteministeriets fælles ”Operation Sorte Fisk” langtfra kun retter sig mod fiskerne, men mod hele fiskerierhvervet.

- Men Danmarks Fiskeriforening indgår gerne i samarbejder, for eksempel om at skabe regelsæt, som kan sikre et lovligt fiskeri, der også fungerer i praksis. Det er vigtigt for os, at erhvervet også i fremtiden står sammen om udviklingen af det danske fiskeri, siger Kim Kær Hansen.


Kilde: Pressemeddelelser fra Danmarks Fiskeriforening af 9. februar 2006.
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk