Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:20-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Ynglende maller fundet i Danmark!04/09/2007 09:37:02
Efter over 200 års fravær er mallen tilbage som dansk ynglefisk. Forskere fra Zoologisk Museum har i forbindelse med projektet www.fiskeatlas.dk fundet en ynglende bestand af europæiske maller i en privat sø på Sjælland. Fangsten blev gjort i denne uge og bestod af både et stort eksemplar på 88 cm og et par småmaller omkring 30 cm, som formodes at være yngel fra sidste sommer.

Mallerne er ikke oprindelige på lokaliteten, men skyldes en uautoriseret udsætning kort før årtusindskiftet. Zoologisk Museum kender til flere nutidige udsætninger, men der er ikke tidligere konstateret yngel i Danmark. Mallen har tidligere været en del af den oprindelige danske natur og kendes bl.a. fra arkæologiske udgravninger flere steder i landet. Den sidste naturlige malle formodes at været fanget i Sorø sø i 1799. Den vejede 18 kg. Siden er mallen uden succes blevet udsat flere steder herhjemme. Mallen er en ferskvandsfisk, men strejfere fra Sverige og Østeuropa fanges undertiden i vore farvande. Så sent som i efteråret 2006 blev der fanget en europæisk malle i havet ud for Bornholm.

Den europæiske malle er en af verdens største ferskvandsfisk og skulle kunne opnå en størrelse på ca. 5 meter og 300 kg. Den største malle, der kendes fra Danmark, blev fanget i Sorø sø i 1797 og vejede 39 kg. Det formodes, at arten maksimalt vil kunne blive omkring 2 meter og ca. 50 kg herhjemme.

www.fiskeatlas.dk opfordrer alle til at indsende oplysninger og/eller fisk fra danske ferske vande ? både sjældenheder som mallen og helt almindelige arter som skalle og aborre.

Yderligere information:
Henrik Carl
Statens Naturhistoriske Museum
Zoologisk Museum
Atlas over danske ferskvandsfisk
Tlf: 35 32 11 24
E-mail: hcarl @ snm.ku.dk

Foto: Henrik Carl
Flere nyheder

Send din kommentar
Jesper hansen
vooowwww det var intersant læsning
Mads Hussing
Det kunne være sjovt at høre hvad det er der gør at den har ynglet i den sø...

Mvh
Mads
Lars Larsen
Interessant læsning må man sige.
Mon ikke igennem årene er nogle ålefiskere og andet godt folk der har fået sig en overraskelse ved den sø.
Ole Aaslo
Hvorfra ved man at der ikke er lavet nylige udsætninger af fisk fra f.eks. tyskland?
Sådanne illegale udsætninger ville man jo nok ikke råbe op om.... hvis udsætningerne er sket for 8-10 år siden, så er det alligevel hurtigt at stammen af maller er begyndt at reproducere sig selv med så stor succes - De kræver jo også 20 grader varmt vand lige som karperne, så vidt jeg husker.... Men håber da på det ikke er en and og ejeren af den private sø ikke bare prøver at skjule en nylig udsætning... hvem laver ellers uautoriseret udsætninger af maller som jo ikke er billige eller nemme at skaffe og i en privat sø ?
Henrik Carl
Vi er sikre på, at der ikke er foretaget nylige udsætninger. For det første er der ikke adgang til vandet for andre end en meget lille flok mennesker. Disse har ikke kendskab til yderligere udsætninger, hvilket også ville være helt åndsvagt for der er sat 30-40 maller ud i første omgang, hvilket giver en pæn tæthed. De største af mallerne har nået en størrelse på ca. 10 kg, så de skulle da nok være kønsmodne. Ejeren her intet motiv til at skjule en udsætning, for Zoologisk Museum er ikke en myndighed, der kommer efter personer, der har lavet en ulovlig udsætning. Desuden har vi lovet at hemmeligholde lokaliteten.

Svaret på hvorfor mallen først nu er begyndt at yngle i Danmark er helt enkelt. Først nu er der maller nok i den rigtige størrelse til at yngle. Maller opstår jo ikke ud af det blå, så kun hvis de bliver sat ud kan de skabe en ynglebestand. Vi kommer sandsynligvis til at se flere af den slags eksempler de næste år, for der er jo maller flere andre steder.

Temperaturen er sikkert tilstrækkelig høj de fleste steder til at mallerne kan yngle - ihvert tilfælde i de mindre vande. De vil sikkert ikke være helt forkert at tro, at mallerne kan yngle de samme steder som karperne.
Ole Aaslo
Det er et par vande mere i landet med en tæthed som er større - Disse fisk skulle være i størrelsesorden 3-5 kg, så måske kommer der så også yngelende maller flere steder om en kort årrække. Den ene sø ikke er så stor igen og rimelig lavvandet!

Hvor gamle skal Maller være for at være gydemodne? Det er vel ikke gydemodne før de er en 4-5 år mener jeg at have hørt.... Men håber da der på længere sigt må komme flere bestande på landsplan... Så bliver det sjov at mede ål i sommernatten c",)
mester fiskeren Hajen
Tror sku´ bare at det er Mads pussing der har tømt hans 50 liters akvarie i 1991 ha ha ha ha
Ole Aaslo
snydt igen - det var kun på 35 liter
Mads Hussing
Hvor er det godt gættet, for dengang havde jeg et akvarie på 33 liter :-)

Der var en enkelt sugemalle, men den gik desværre til...
Ole Aaslo
Nå, den sugede åbenbart for godt :-)
Martin Olsen
Ved godt hvor det er : )
morten schultz
må jeg så ikke nok rører ved dig først??

du min helt.....
michael rasmussen
Hm. Hver gang den kære fisk omtales i indlægges vokser den betragteligt i stør-relse. Forestil jer hvor stor den bliver hvis indlægget bliver gentaget et par gange.

White shark - swim home!

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk