Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:08-12-2023
Menu
Kalender
December 2023
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
FORUM
Opret nyt indlæg besvar dette indlægOversigt | Tilbage
Afsender: Jens Andersen
Dato: 07-05-2007 17:58:28
Emne: Danmarks fedtfinneforbund = Danmarks Sportsfiskerforbund?
Igennem længere tid har jeg med undren læst diverse artikler samt set diverse billeder i Danmarks Sportsfiskerforbunds medlemsblad "Sportsfiskeren", hvor gedder er beskrevet som skadedyr i danske åer og vandløb. Ligeledes har jeg skulle ligge øjne til billeder, hvor gedder var hængt op i gællerne i det nærmeste træ.

www.sportsfiskeren.dk har jeg læst diverse indlæg, som også har været bragt i foreningsbladet, hvor ordlyden bl.a. har været som følger:

"X var her i weekenden på sin egen private udryddelsesmission i Odense Å, hvor det blev til x antal gedder!"

Helt galt er det gået i maj-nummeret af forbundets blad, hvor jeg med forfærdelse har læst følgende på s. 67 øverst, jeg citerer ordret!!!

Citat:
"Geddetid"
"Efter fredningen er det atter tid til at fiske efter gedderne d. 1. maj. Det vil ofte være givende at fiske med naturlig agn. Det bliver mindre og mindre almindeligt at fiske med levende agn, men en død skalle eller aborre er fremragende agn til geddefiskeri. Det kræver dog, at man flytter lidt på agnen, så den præsenteres for gedden, der ofte står stille på en standplads. Hvis man ikke lige har skaller eller aborrer ved hånden,kan man også benytte sig af silde- eller hornfiskestykker.
Fiskeriet er ikke vanskeligt. Agnen sættes på en kraftig trekrog ½ -1 meter under under et flåd. der bestemt ikke behøver at være fint eller dyrt. Når gedden tager agnen, vil den ofte flytte sig et stykke, før den sluger og man skal her være parat til at give løs line. Man skal vente 5-10 minutter (en evighed), før der gives tilslag. Det er muligt at fiske gedder i Susåen (husk at købe fiskekort) og i Maribo Sø, hvor der er frit fiskeri i en del af søen.
Man kan også prøve de små bestande i Præstø Fjord og Stege Nor, men bestandene er her så sårbare, at man bør genudsætte fiskene. Endelig findes der i regionen mange småvande, og det kan ikke skade at spørge lodejerne om lov til at fiske."

"Vente 5-10 minutter(en evighed), før der gives tilslag"?????

Står i henhold til det jeg læser, i skærende kontrast til følgende udsagn også taget fra ovenstående citat:

"Man kan også prøve de små bestande i Præstø Fjord og Stege Nor, men bestandene er her så sårbare, at man bør genudsætte fiskene."

I sig selv et ædelt motiv, jeg tvivler dog på at en fisk, der har været udsat for følgende:

Citat fra ovenstående:"Når gedden tager agnen, vil den ofte flytte sig et stykke, før den sluger og man skal her være parat til at give løs line. Man skal vente 5-10 minutter (en evighed), før der gives tilslag."

Nogensinde kan genudsættes med livet i behold!!!???

Danmarks Sportsfiskerforbund har ligeledes i øjeblikket en kampagne i gang, der hedder "Slip Gudenåen fri".

Motivet er ikke at slippe Gudenåen fri, men at forbedre gydeforholdene for fedtfinnefisk som ørreder og laks, i mine øjne i hvert fald!

Tangeværket er skurken i denne sammenhæng, denne opdæmning af Gudenåen, som har resulteret i Tange Sø er en skamplet på fedtfinnefiskenes gydemuligheder.

Jeg stiller ligeledes spørgsmålstegn ved, hvor stort et antal af Danmarks Sportsfiskerforbunds medlemmer, der billiger, de kolosale summer, der hvert år bruges på smoltudsætninger?

Jeg er selv medlem af en forening under Danmarks Sportsfiskerforbund, er tvunget ellers kan jeg ikke fiske i et af mine yndlingsfiskevande, men det er ikke med min gode vilje! Jeg har meget svært ved at forstå, at et Danmarks Sportsfiskerforbund kan gå til politikerne med forslag om at slippe Gudenåen løs, med et ukendt antal medlemmers opbakning!

Slutteligt er det kommet mig for øre, at det er tilladt, under elfiskeri at regulere geddebestanden, hvis den skønnes at være for stor! Gøres bl.a. i Varde Å!

Er denne påstand rigtig, ville et oplagt spørgsmål være: "For stor i forhold til hvad?" Og hvem skønner dette forhold?

Kunne man forestille sig problemstillingen vendt på hovedet, altså, under elfiskeri at regulere ørredbestanden fordi den skønnedes for stor?

Se i øvrigt denne artikel fra den årlige geddekonkurrence på Tange Sø.

http://123nu.dk/lystfiskeri/news2.asp?menu=laesestof&id=7854

Må indrømme, at det var med blødende hjerte og en lille tåre i øjet da jeg så slagtebilledet der hører med til artiklen!

M.v.h.
Jens Andersen

Afsender: Henrik S. Lund
Dato: 07-05-2007 20:23:11
Emne: RE: Danmarks fedtfinneforbund = Danmarks Sportsfiskerforbund?
Hej Jens

Mht. Tange sø kan det godt være at det er stillet op så den primære grund til at nedlægger tange værket er gyde forhold for ?fedtfinner?. Det er sådan set også rigtig da en stor del af den gamle lakse stammes gyde område ligger på bunden af tange sø. Der er jo en grund til at opstemningen blev lavet hvor den gjorde, nemlig der hvor der var det største fald/strøm.

Der er bare så mange andre ting der også spiller ind i den her sag.
I bund og grund handler det om at vi i Danmarks eneste ?flod? har en kolossal fauna spærring i form af tange værket og kan vi leve med det.?

Det er jo ikke kun fedtfinner der trækker meget på gyde vandring men også rimer, sandart og gedder for ikke at nævne alle mulige andre mindre dyr der i dag har begrænset bevægelse muligheder pga. tange værket.

Jeg selv fisker aldrig ørred men der i mod gedder og sandart og ville hvis jeg kun skulle tænke på egne interesser, beholde tange værket og tange sø, så jeg kunne foresætte med at fisker gedder på søen. Jeg mener dog at fordelene ved at have en fri Gudenå langt over stiger de ulemper der evt. kommer ved at fjerne tange sø.

Jeg håber dog at en evt. løsning ikke bare bliver at føre Gudenåen uden om tange sø for derved at lave et omløb for åen. Privat befolkningen vil nok kæmpe for deres sø, da der er en del interesser forbundet med søen i dag.

Jeg er fuldstændig enig med dine andre synspunkter..

Mvh,
Henrik S. Lund
Afsender: Jens Andersen
Dato: 07-05-2007 20:41:24
Emne: RE: Danmarks fedtfinneforbund = Danmarks Sportsfiskerforbund?
Hej Henrik,

Jeg er også meget enig i det synspunkt du beskriver, personligt er jeg klar over, hvilken betydning, det vil have for Gudenfloden:-), hvis Tangeværket blev nedlagt! Motivet for Danmarks Sportsfiskerforbund er og har desværre altid været, en udvidelse af fedtfinnebestanden! Jeg har aldrig set gedden, sandarten, rimten, aborren, knuden eller lignende fisk omtalt i forbindelse med forbedringer af levevilkårerne for fisk, der lever i danske vande! Ej heller i forbindelse med Tangeværket!

Derfor begræder jeg, mit medlemskab af et forbund, der ikke varetager ret mange andre interesser end fedtfinnefiskernes!

M.v.h.
JensAfsender: simon agerholm
Dato: 29-05-2007 07:24:29
Emne: RE: Danmarks fedtfinneforbund = Danmarks Sportsfiskerforbund?
Det er desværre også min opfattelse, at DSF bruger helt utroligt meget energi på havørred/laks,, det virker som om at den eneste rigtige lystfisker, er en ældre mand der står med sin stråhat & splitcane fluestang,, og genudsætter hver eneste fisk han fanger på sine modhageløse fluer bundet af en hjort han selv har skudt med bue og pil !!
Jeg er selv (blandt andet) fluefisker, fisker udelukkende efter havørred/laks -men det er bliver alligevel tit for meget for mig, når "Sportsfiskeren" udelukkende handler om moral, etik OG laksefisk ...
Altså der findes jo efterhånden ikke den afvandingskanal, der ikke med vold og magt SKAL kunne rumme en gydebestand af havørred -Gg-
Det er ensporet, og minder for mig lidt om et lystfiskerpoliti, der vil fortælle os lystfiskere hvad der er rigtigt og forkert,,og ikke mindst hvilke arter der har "lovligt ophold" ..
Lystfiskeriet i DK burde have lov til at gå i alle mulige retninger, man kan jo specialisere sig i mange forskellige dele,, men jeg tror ikke karpe eller geddefiskere opnår ret meget gennem DSF ,,, dér skal man nok være fedtfinnefreak for at få noget for sit kontingent !!Afsender: Rasmus Pindstrup Jensen
Dato: 29-05-2007 20:04:38
Emne: RE: Danmarks fedtfinneforbund = Danmarks Sportsfiskerforbund?
Det er langt fra en ny debat, der her er startet.
Jeg er helt enig i, at artiklerne i sportsfiskeren peger for meget i retning af fisk med fedtfinner. Men med hensyn til de miljømæssige aspekter, som forbundet varetager, mener jeg forbundet i store træk gør det helt rigtige, nemlig at kæmpe for en ?naturlig natur?. Folk der holder sig orienteret, vil også vide, at forbundet bruger mange ressourcer på bæredygtige løsninger frem for at udsætte fisk, der bliver fanget i ulovlige garn?
Jeg er selv primært medefisker og er man det, eller havfisker for den sags skyld, kan man sagtens være en af dem, der er medlem af forbundet blot for at kunne deltage i danske og internationale konkurrencer. Her er medlemskab af forbundet påkrævet, da forbundet betaler til internationale organisationer, som man skal være medlem af for at deltage, lige som forbundet har monopol på at arrangere danmarksmesterskaber. Men bortset fra det får man ?ingen ting? for pengene. Med ingen ting for pengene mener jeg i forhold til ørred- og laksefiskerne, hvis interesser i den grad bliver varetaget i hoved og den anden ende.
Debatten har som sagt været oppe flere gange før, også her, men det kunne da være dejligt at høre fra forbundet. Er der ingen i forbundsbestyrelsen, der følger med på fiskemagasinet?
Afsender: Henrik Rosendahl Kristiansen
Dato: 30-05-2007 00:21:25
Emne: RE: Danmarks fedtfinneforbund = Danmarks Sportsfiskerforbund?
Det er uden tvivl korrekt, at DSF er fedtfinnefikseret. Der bruges mange ressourcer på bestandspleje af laksefisk og et gennemsyn af budgettet for fiskeplejemidlerne stemmer også overens med dette.

Det er beklageligt, hvis gedde er blevet syndebuk hos DSF. Det er både i modstrid med et natursyn som favner bredt og i modstrid med at gedde er en spændende fisk at fange.

1. Først natursynet. For mange år siden fiskede jeg i et af Jugoslaviens suveræne ørredvandløb. Vi var sammen med opsynsmanden på fisketur. Han fiskede efter gedder og fortalte, at bestanden er meget stor. Dengang lyttede og lærte jeg uden at have det store fagkundskab.

Sidenhen er jeg blevet biolog og har arbejdet siden 1989 med havørreder. Men indimellem også med gedder, især deres vækst og fødeindtagelse.

En gennemgang af litteraturen giver mange eksempler på rindende vand med en stor ørredbestand og mange gedder. Mørrum, Emå, Lødde å, Gudenå. Laksefiskene trives i bedste velgående.

Gedderne står på lur med deres "sit and wait" strategi og overfalder byttet som passerer. Hvis ørrederne kommer indenfor rækkevidde bliver de angrebet.

Uden at komme nærmere ind på udviklingshistorien (evolutionen) antager jeg, at laksefisk og gedder har gennemgået en udvikling, hvor rovfisken på den ene side har skærpet sit jagttalent og hvor ørrederne på den anden side har skærpet deres flugtsans og evne til at undgå at blive fanget.

Billedligt talt et slags skakspil hvor de arbejder på at sætte hinanden skat mat.

Men begge arter har jo vist fortrinlige evner til at overleve, dvs. de formår at overleve, producere afkom og fange føde så de vokser og igen bliver kønsmodne. På trods af fjender som gedde (spiser både ørred og gedde), pattedyr, fugle og mennesker.

Ørrederne producerer som regel langt flere yngel end bærekapaciteten på en strækning. Mange skal dø en naturlig død, ellers er der ikke føde nok til resten.

Her kommer gedderne ind i billedet som én ud af mange faktorer der medvirker til at regulere ørredernes naturlige dødelighed. Prædationen fra gedde afhænger naturligvis af om der er andre byttedyr (f.eks. elritse og skalle), hvilket som regel er tilfældet.

Et modent og velovervejet natursyn ser naturligvis gedden som en toppredator i et økosystem som sagtens kan rumme ørreder og laks uden, at de er truede af den grund.

2. Gedden er med min opfattelse et bytte som kan give lystfiskere oplevelser og spænding for livet.

Fra 1977 til dags dato har jeg dyrket geddefiskeri i søer, moser, branddamme, vandløb og skærgårde. Et utal af oplevelser har brændt sig ind i hukommelsen som nogle af de største øjeblikke i mit lystfiskerliv.

Det inkluderer også kulinariske øjeblikke, for gedden har en kødkvalitet som godt kan matche mange andre gode spisefisk.

Summa summarum mener jeg vores geddebestand fortjener en ordentlig forvaltning og større opmærksomhed så fedtfinnerne ikke stjæler det hele.

Jeg ser frem til den dag, hvor flere af vores søer bliver mere klarvandede (kræver en stram regulering af landbruget i Danmark og Østersølandene), for under dykning har jeg iagttaget de glubske gedder under vandet og det er en oplevelse for livet. Desuden trives gedderne bedre når søerne ikke er forplumrede af alger. Så gedderne (læs væksten og trivslen) er i virkeligheden en rigtig god indikator for tilstanden i søerne.

Med disse ord ønsker jeg geddefiskeriet en renæssance.

Biologen, aqualife@stofanet.dk
Afsender: Rasmus Pindstrup Jensen
Dato: 30-05-2007 21:02:47
Emne: RE: Danmarks fedtfinneforbund = Danmarks Sportsfiskerforbund?
Til alle jer, der går og ryster på hovedet af hvordan forbundet prioriterer:
Jeg er netop blevet gjort opmærksom på, at forbundet også har et forum på sportsfiskeren.dk
Her retter forbundsbestyrlesen opmærksomheden, frem for alle de andre forums rundt omkring. Så det var da en idé at skrive her, når man vil vide mere og komme med ris og ros til dem...Afsender: Kim Holm Boesen
Dato: 31-05-2007 11:39:21
Emne: RE: Danmarks fedtfinneforbund = Danmarks Sportsfiskerforbund?
Er DSF = Danmarks fluefedtfinneforbund

Og sådan har det altid været og vil fortsætte med at være. Hvis du ser på skribenterne, så er det primært fedtfinnefiskere og DSF er stærk i Jylland hvor man er mest fikseret på fedtfinnefiskeriet i de mange åer. Så derfor bliver gedden (og sandarten) betragtet som skadedyr.
Men man må også anderkende, at fedtfinnerne er en god indikator for et vandløbs tilstand, så når man skulle vælge en fisk og en fiskeform der virker godt PR-mæssig, ja så er en fluefisker med en blank fedtfinne en rigtig sællert.

Der kan alle vores "sjællandske" fiskeformer godt pakke ned (mede- karpe- gedde- og havfiskeri) - se bare fiskegrejsudvalget ved Korsholm - en reolmeter spinnegrej, det samme i havfiskegrej og så lidt mede-/karpegrejgrej, modsat 10 reolmeter med flueendegrej.
Så svaret på om DSF = Danmarks jyske fluefedtfinneforbund er et rungende JA.
Så må man jo finde ud af om man vil tage konsekvensen hvis man ikke lige er så hooket på jyske fluefangne fedtfinner.
Jo der er synd der er monopol fra DSF side på nogle medearrangementer, men så må man jo organiserer sig som klub og betale hvad det koster - der er andre veje....

Mht. gedden, ja så er min holdning at man tager den med hjem og spiser den, ellers genudsættes den. At man venter 5-10minutter med et tilslag, fortæller bare, at personen ikke kender meget til moderne geddefiskeri med agn.

Gudenåen (-floden), til det er der kun et at sige: LANGT OMLØBSSTRYG, så alle husejerne stikker piben ind og vi igen får laks, helt, ørrd, ål osv. i hele vandsystemet.Opret nyt indlæg besvar dette indlæg
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk