Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:20-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
FORUM
Opret nyt indlæg besvar dette indlægOversigt | Tilbage
Afsender: Severinsen
Dato: 13-02-2003 22:11:34
Emne: Tankevækkende
Vi er i lang tid blevet tudet ørerne fulde om at den er helt gal med torskebestanden i de danske farvande. Og på fiskemagasinets forside er der da også en artikel om dette emne som har været kendt i lang tid og som alle kun kan beklage.
Derfor er det lidt rystende at læse artiklerne og se billederne på selvsamme forside hvor danske lystfiskere igen igen har halet torsk i hobetal på dæk. Billeder af 'stolte' lystfiskere med favnen fuld af rognfyldte gydetorsk.
Er det mig som er gal på den eller er her noget som er skingrende forkert??
Hvordan kan såkaldte lystfiskere få sig selv til at fange torsk i bunkevis og måske endnu værre; store gydefisk som er på vej til at videreføre slægten når man ved at arten er truet ???
Er det uvidenhed, er det tankeløshed, er det egoisme og banal rekordjagt eller hva' ???
For mig er det totalt uforståeligt at man ikke fra myndighedernes side sørger for at torsken bliver fredet i gydetiden.
Ellers må man håbe at diverse lystfisker-organisationer kan råbe lystfiskerne op så de helt frivilligt lader torskene være i fred mens de gyder.

M.v.h Søren Pedersen




Afsender: Allan
Dato: 14-02-2003 21:16:06
Emne: RE: Tankevækkende
Jeg kan ikke tro der er ret mange mennesker der tager på buletur med det formål kun,at fejlkroge de store torsk,men det er et fakta at utallige arter fisk er nemmere,at få i tale når gydetiden begynder at melde sig,og så er det med,at være der når det sner.
Når man fejlkroger en fisk,er det som at hive en sæk kartofler op,og det er der ikke forhåbentlig ikke mange der syntes er sjovt,da selve fighten hvadenten man fisker til spisebord eller catch an release,er essensen af fiskeriet.

Krogstørrelsen HAR noget med muligheden for fejlkrogning at gøre,hvis man har en trekrog der har større diameter,end selve pirken vil der altid være større muligheder for fejlkrogning i store stimer af fisk,men med sådan en kæft som de store torsk har,er det ikke optimalt at bruge forholdvis små kroge.

Mange fejlkrogninger kunne dog undgås,specielt ved bulefiskeriet,hvis folk ikke lavede de vilde ryk,når man arbejder med pirken i vandet.
I gamle dage hvor der ikke var noget der hed fletliner,var der naturligvis en masse elasticitet,og der var det nødvendig,for at kompensere for dette.
Når jeg er på vandet,fisker jeg ligesom med en jig med små nøkkende bevægelser og det er faktisk i 9 ud af 10 tilfælde særdeles effektivt,da det som regel er gummimakken jeg knalder fisk på(om sommeren på revet er det ophængeren)

Så længe der ikke er en fredningstid,kan jeg ikke se noget galt i folk benytter sig af muligheden for,at få del i de store torsk.

Rekordfisk bliver godkendt bare krogen sidder foran gællerne,da man mener den har gået efter agnen,og der syntes jeg også man godt kunne gå et par krogstørrelser op.

MVH
Allan






Afsender: martin
Dato: 14-02-2003 22:08:33
Emne: RE: Tankevækkende
Hej alle..

Jeg tror godt vi kan konstatere at torskebestanden i Øresund, ikke er særlig truet, det ses vel tydeligt på antallet af fangne fisk...
Der er heller ikke mange fisk fra Øresund der bevæger sig imod ,Bælterne og vesterhavet ,der er tydelig forskel på fiskene de forskellige steder fra, forskellen kan ses i form ,længde osv...
Det er hverken uvidenhed,tankeløshed eller egoisme, det er fiskeri som her foregået i mange år efterhånden, uden konsekvenser...
Jeg kan bestemt ikke se problemet i at torskene har rogn, det gør mig ikke mindre stolt af mine fisk, der er vel ikke mange i denne debat ,der ikke har spist torskerogn fra Netto, uden at tænke på at bestanden er truet!!!
Rogn eller ej, fiskene kan alligevel ikke sættes ud igen, her er der ikke noget der hedder catch and release, det ville være det samme som en død fisk..
Og ja selvfølgelig er det rekordjagt, jeg vil da gerne forbedre min personlige rekord når chancen byder sig ,dette betyder ikke nødvendigvis at en stor fisk er den bedste fisk, men en stor fisk er da rar at have på samvittigheden,så som jeg ser det er jeg vel på hold 1....

Martin Nielsen




Afsender: Severinsen
Dato: 15-02-2003 21:35:28
Emne: RE: Tankevækkende
Har just fået svar fra Steen Ulnits:


Søren Pedersen wrote:

Hej Steen Jeg er en ivrig debatør på diverse forums her på nettet ang. bulefiskeri efter gydemodne torsk. Man læser overalt at torskebestanden i de danske farvande er for nedadgående og mange råber vagt i gevær. Samtidig ' skovler ' danske såkaldte lystfiskere torsk op af f.eks Øresund i årets 3 første måneder: Mange af disse store torsk er gydefisk på vej til at videreføre slægten. Jeg synes at den slags lystfiskeri er meget uetisk og forkert men hva' siger fagkundskaben: Har lystfiskernes fangst af gydetorsk nogen som helst indflydelse på bestanden??Der er mange delte meninger om denne sag men nogen må vel kende det rigtige svar ?Håber du kan hjælpe mig.M.v.h Søren Pedersen FDB's Fiskeklub www.come.to/fdb-fisk


Hej Søren,
- og tak for mail.

Fik det selvsamme spørgsmål forleden aften, da jeg var på besøg hos Herning Sportsfiskerforening for at vise lysbilleder. Jeg kan kun give dig ret i, at rykfiskeri efter vinterens gydetorsk på Øresund er meget uetisk og meget vanskeligt at forsvare udadtil. Det bliver svært, når de ikke længere er kroget i munden...

Til gengæld har vi biologernes ord for, at lystfiskernes fangster ingen mærkbar betydning har på torskebestanden. I sammenligning med erhvervsfangsterne er det forsvindende lidt, vi lystfiskere fanger.

Håber, du kan bruge det til noget.

hilsener herfra,

Steen



Afsender: smutter
Dato: 15-02-2003 22:52:44
Emne: RE: Tankevækkende
Hvad skal man så sige til det.
At lystfiskernes fangster ikke har nogen indflydelse er da glædeligt set ud fra det synspunkt at det så ikke er vores skyld hvis torsken udryddes.
Men så kan vi jo så stille os selv det spørgsmål om det så er etisk at fiske efter gydefisk.
Samtidig skal vi så stille det spørgsmål om det er værd at splitte organisationerne af fordi at der ikke er enighed omkring spørgsmål og højst sandsynligt heller ikke bliver det.
Måske skulle vi istedet for at bruge energi på at råbe efter hinanden forene vore stemmer og råbe de politikere op der sidder ovre på borgen og nede i EU.
Der er noget galt et eller andet sted.
En torskebestand forsvinder ikke bare af sig selv VEL?
Og så var det måske på tide at der bliver gjort noget ved det.
Ikke for lyst og sportsfiskernes skyld men mere for de kommende generationer af både lyst sports og erhvervsfiskere.
Mit forslag er at EU burde betale fiskerens løn i en periode på X antal år.
Således ville det være muligt at se om der kommer en opblomstring af torskebestanden eller ej.
Rent forsøgsvis kunne dette betalte fiskestop indføres i indre danske farvande.
Ok det er måske lidt satset men vil vi redde torsken tror jeg at der er en chance endnu.



Afsender: CARSTEN
Dato: 04-03-2003 13:02:13
Emne: RE: Tankevækkende
Bestanden af torst er meget truet. Også i Øresund. År for år er torsken næsten helt forsvundet fra den sydlige del af sundet. For halvandet år siden gik det helt galt. Sundet var fyldt med garn og to uger efter kunne vi dårligt fange en fisk. Sådan har det været siden. Masser af skrubbegarn, der bliver brugt til småtorsk.
Eneste fornuftige løsning er at sætte mindstemålet op til 50 - 60 cm og kompensere erhvervsfiskerne økonomisk



Afsender: smutter
Dato: 04-03-2003 23:54:54
Emne: RE: Tankevækkende
Hej Carsten.

Desværre skelner skrubbegarn eller andre garn ikke til art mindstemål og fredningstider.
Hvis garnene er sat af erhvervsfiskere må jeg nok sige at jeg ikke har noget imod det.
Er det derimod bi erhvervsfiskere eller fritidsfiskere mener jeg det burde forbydes.
For mig at se ville en ikke populær løsning være 2 garn af 40 meter pr mand være rigeligt.
Derudover måtte disse garn så kun fiske 14 dage om året.
Det vil ikke være så svært at lave en mærkningsordning så der kan holdes øje med om tingene går rigtigt for sig.
Bøderne for overtrædelse af reglerne skal skrues meget højere op.
På trods af omsætningsforbud handles der fisk for millioner af kroner her i danmark.
penge der vel at mærke ikke er inde forbi skattefar for at blive registreret.
Så bare op i titusindkroners klassen hvis der er ugler i mosen.
MVH. Smutter.



Afsender: Carsten
Dato: 05-03-2003 10:44:12
Emne: RE: Tankevækkende
Hej igen. Om torsk og garn i Øresund. Jeg er generelt enig i at man skal tage hensyn til erhvervet, da de faktisk skal leve af det. Tænk hvis nogle forbød vores jobs, fordi man var bange for følgerne. En erhvervsfisker beskæftiger også nogle i land. Grej, maskineri, filetfabrik og detailhandel.

Jeg holder dog fast på at der er alt for mange garn i Øresund, og de fleste tilhører så vidt jeg kan se bi-erhvervs eller fuldtidsfiskere. De står i lange lænker.

Problemet er at der hvert forår og efterår står garn hele vejen langs danskekysten fra Amager til Helsingør og ligeledes på svenskesiden. Disse garn står på ca 6 - 8 meter vand og paralelt med land. Forår, efterår og en stor del af vinteren opholder de mindre torsk sig netop omkring disse dybder. De trækker lidt ind om natten og lidt ud om dagen. Hvor længe mon en torsk "holder" i dette område, før den møder et garn.

Når der benyttes garn med små masker som fx skrubbegarn, er det torsk i 30 - 40 cm-størrelsen, der fanges. Man kan sige sig selv at dissse torsk ikke når at gyde en eneste gang, før de havner på auktionen.
Jeg har set erhvervsfiskerne lande kassevis af disse minitorsk. En torsk har en normal max vægt på 10 - 20 kilo. Så er det da helt forkert at fange dem, når de vejer et pund. Et skrubbegarn sorterer ikke og fiskene dør i dem, så torskepladserne skal simpelt hen fredes for småmaskede garn.

En del af de garn, der står i Øresund tilhører fiskere fra Hundested, der åbenbart ikke kan fange fisk i deres eget område og derfor forlægger til Øresund. Bådene kan kendes på at de hedder H-Nummer et eller andet. De lokale erhvervs fiskere i Sundet fisker ål en stor del af tiden, og deres fiskeri er lidt mere bæredygtigt.

Nu handler det ikke om at lægge erhvervsfiskere for had. Det handler om at gå efter problemet. Det er både sports- og erhvervsfiskere bedst tjent med. Vi skal også have torsk i fremtiden, og her nytter kun et langt højere mindstemål.

Jeg mener at eventuelle restriktioner og fredninger også skal omfatte lystfiskerne, da det ellers vil være et dårligt signal.

Har nogle af læserne nogen mening, opfordres i hermed til at tage tråden op



Afsender: Carsten
Dato: 11-03-2003 11:17:10
Emne: RE: Tankevækkende
Om erhvervsfiskernes fangst af mini-torsk i Øresund og andre steder:

Det er svært ikke at være enig med Steen. Hvis man kunne råbe forbrugere ( og fiskehandlerene) op, kunne noget gøres. Men det er ikke nok. En del småtorsk ender nok som "fiskepinde" "filet,er", fars mm, hvor forbrugerne ikke kan se, hvad de spiser.

Alligevel kunne det være godt med en offentlig debat, da forbrugerene da vil kunne gøre noget for sagen ved at forlange store fisk og vrage de små. Det er faktisk også grunden til at jeg har prøvet at tage tråden op her. Det skal dog frem i pressen, før der sker noget.

Jeg ser også selv bulefiskeriet som et onde. Dels fordi der fejlkroges og skades en del fisk og dels fordi det giver et forkert billed af hvor mange fisk, der er tilbage. Disse fisk var små på et tidspunkt, da garnpresset ikke var så stort som nu, og de har overlevet i sildestimerne i Øresund. Her er de i fred for garn og trawlere. Der bør passes ekstra godt på dem, da det måske er de sidste fisk i dette område.

Carsten



Afsender: Øjvind Bejstrup
Dato: 11-03-2003 17:03:29
Emne: RE: Tankevækkende
Kære Carsten, Steen og alle andre


Jeg kan godt forstå denne debat og det er helt fint for mig at man kaster alle sine idealistiske og etiske tanker ind i debatten, men spørgsmålet om hvorvidt lystiskere skal frede torsken eller ej har efter min ringe mening langt større dimensioner, som Steen er inde på, fordi det ikke er torsken i bælthavet der er reelt truet. Det er derimod torsken i Østersøen, Kattegat, Skagerak og Nordsøen og de mængder der fanges af lystfiskere kan overhovedet ikke måles i forhold til konsumfiskeriet og en lystfiskerfredning vil efter min elendige målestok ikke batte noget som helst. Den vil i bedste fald kun batte på kontoen for god moral og etik eftersom fiskerieerhvervet fanger indtil flere tusinde gange så mange fisk som lystfiskere. Lystfiskere fanger kun brøkdele af promiller af erhvervsfiskerne.

Det er en flot tanke at forsøge at påvirke forbrugerne, for at gøre noget for torskebestanden eller for at gøre opmærksom på at vi fisker på gydetorsk, men så skal man også gøre sig klart, hvor disse forbrugere er henne. Næsten 100% af den samlede danske torskefangst eksporteres. Det vil sige det er forbrugerne i Portugal, Spanien, Tyskland, Holland, England, Belgien, Italien, Frankrig - you name it - der skal påvirkes, eftersom det er dem der aftager vores torskefisk og for øvrigt også mange andre arter og det er på grund af denne eksport vi mangler fisk i vore have.

Det er selvsagt af samme grund at dette også er et anliggende for EU-kommissionen og EU's ministeråd, der forsøger at føre en samlet fiskeripolitik, der forhåbentlig kan komme torsken tilgode.




Afsender: Carsten
Dato: 16-03-2003 20:19:00
Emne: RE: Tankevækkende
Det er nok rigtigt at en stor del af fisken, også torskene eksporteres, men da der ikke landes så mange torsk som før i tiden, er der dog en vis procentdel, der lander hos de danske forbrugere. Specielt fra de mindre havne.
Det er korrekt at en del af problemet med manglende torsk i de indre farvande skyldes at arten næsten er udryddet i de større havområder omkring os, så der ingen opfyldning sker. Dette gør torsken ekstra sårbar i de indre farvande. Men både Langelandsbæltet og Øresund holdt indtil for et par år siden en væsentlig større torsketæthed end fx Kattegat, der er blevet fisket næsten tomt for ca 15 år siden.

Det må også tilføjes at både forurening og klimaændringen er med til at stresse torskebestandene. Men disse faktorer ligger uden for vores rækkevidde. Det eneste, man kan gøre er at pålægge fiskeriet meget strenge restriktioner, og af etiske årsager må lystfiskere pålægges de samme restriktioner som erhvervet.

Carsten



Afsender: Shadow
Dato: 27-03-2003 13:54:39
Emne: RE: Tankevækkende
Jeg må lige starte med at sige at jeg er meget imod bulefiskeri, især når torsken er truet. De fisk der bliver hevet op med bugen fulde af rogn, når jo netop ikke at få givet deres bidrag til de kommende generationer. Man burde indføre en fredningstid på torsk - ligesom der er på en masse andre fisk. Men straks er der nogen der farer op - sådan har vi altid gjort og det skal der ikke laves om på. Så vidt jeg ved er det det samme argument man bruger på Færøerne mht. fangst (eller hvad man nu skal kalde det) af grindehvaler. Men hvis fortsætter med at gøre som vi altid har gjort, tror jeg ikke der er ret mange torsk tilbage om ikke så mange år - og det kommer så til at gå ud over fødekæden på et eller andet niveau.



Afsender: Ras
Dato: 31-03-2003 17:04:07
Emne: RE: Tankevækkende
Det ville da være flot hvis lystfiskerne gik forrest om et forbud mod fiskeri efter gydetorsk.

Argumenterne om at det ikke nytter og at det ikke er lystfiskernes skyld holder ikke en meter.
Man sætter vel også sin stemme til folketingsvalget vel vidende at det alene ikke er nok til at vælte en regering.

Som lystfisker er man jo heller ikke afhængig af fangsten. Så er det da nemmere at forstå at erhvervsfiskerne er bange da deres levebrød er direkte påvirket af kvoter og forbud.

Skal der gøres noget, må lystfiskerne tage et medansvar.

ras



Afsender: martin
Dato: 31-03-2003 17:17:02
Emne: RE: Tankevækkende
hej Ras..

Havde disse kvoter ikke været der, havde der givetvis ikke været fisk i de indre Danske farvande at fiske efter, og Erhvervsfiskerne havde været meget velhavende, jeg forstår ikke rigtigt at erhvervsfiskerne har så ondt i lommen..

Martin Nielsen..



Afsender: Gæst_Anders
Dato: 09-04-2003 00:26:56
Emne: RE: Tankevækkende
Med hensyn til bestanden går den jo op og ned, men man ved jo ikke om det denne gang bliver nede. For der er jo ingen tvivl om at den er nede i øjeblikket, de fanger jo langt mindre end sidste år, og spørgsmålet er så om fangsterne kommer op igen???

Gør de det når vi går ud, og får manges vedkommende går efter at kroge så mange fisk som muligt rundt om på kroppen?? Man så det tydeligt i de seneste programmer fra Fiskemagasinet, at folk river og flår i stangen. Det har intet at gøre med lokkende bevægelser det der foregår, der er ingen torsk der er så hurtig at de kan fange pirken, når den bliver flået 4 meter op på ½ sek.

Anders



Opret nyt indlæg besvar dette indlæg
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk