Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:22-10-2020
Menu
Kalender
Oktober 2020
MaTiOnToFr
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Hornfisk i maj
Indsendt af:Anders
Dato:20-12-2001

Midt i maj måned kommer hornfisken til Djurslands kyster for at formere sig.

Først kommer de større hanner i mindre og mere spredte flokke, senere ankommer hunnerne i kæmpemæssige flokke der ofte tæller flere tusinde individer.Hornfisken - Belone Belone på latin - overvintrer i den engelske kanal og ved frankrigs kyster, men når vandtemperaturen er stigende trækker de nordpå for at gyde. Midt i maj rammer de norddjursland og kan fanges på stort set alt hvad der bevæger sig. Sildestykker og bobleflod er klart det mest effektive, men når man har de fisk man skal bruge til fryseren plejer vi at gå over til fluestangen hvilket er det sjoveste og mest udfordrene.

Fiskeriet med bobleflod kan bedrives af alle uanset erfaring og netop denne form for fiskeri vil jeg her forsøge at beskrive så du også kan få nogle forrygende timer ved kysten, med fede fights og hornfisk på tasken, til næste maj måned.

Stænger på 9 til 10 fod med blød aktion, helaktion, er at foretrække da de ikke flår sildestykkerne af krogen i kastet. Forsyn dit hjul med 0,20 - 0,25 line, skyd boblen på hovedlinen, bind en svirvel i enden af denne og derefter et forfang i 0,30 på 1 -1,5 m. afhængig af hvad man synes man kan styre i kastet, i enden af forfanget binder du en lille trekrog str. 10 eller 12 og dit hornfiske tackel er klart til aktion. Hornfisken har mange små skarpe
tænder i dens lange næb, derfor kan det være nødvendigt at skifte forfang flere gange i løbet af dagen, hav derfor gerne flere færdigbundne forfang med hjemmefra, det sparer kostbar fiske tid når det rigtigt går løs, med hornfisk der jager overalt og pisker rundt i overfladen så vandet synes at "koge" med fisk. Skær nogle strimler ud af en sildefilet på ca 1,5 cm. i bredden og 5 cm. i længden, monteret på den lille trekrog med to af krogspidserne stukket igennem, vil denne strimmel flakse forførende igennem vandet og trække et duftspor ingen hornfisk kan modstå. Det sker faktisk af og til at vi fanger havørreder under fiskeri efter hornfisk med denne metode, sildestrimler er nemlig noget der står på alle rovfisks spisekort. Først i sæsonen fanger vi faktisk en del isinger ved Gjerrild Nordstrand på den nordligste del af Djursland med sildestrimlen når vi fisker efter de første hornfisk. En kærkommen sidegevinst der tilmed smager forrygende på grillen i de begyndende lune sommeraftner.

Når du ved eller hører at nuer hornfiskene kommet er det bare med at komme ud til kysten, find et sted med badekar tæt under land hvis du ikke er i båd, læg kastene vinkelret ud over området og gå langs stranden med 2 -3 m. mellem hvert kast. Før eller siden kommer du i kontakt med en af næbgedderne som er den art honfisken hører ind under. Hugget kommer ofte som et let træk i linen, når du mærker dette stopper du indspinningen i få sekunder.... strammer op til modhug og har i 9 ud af 10 tilfælde fast fisk. Hornfisk følger ofte efter byttet og forsøger at slå dette bevidstløst med slag med det lange næb, når byttet så er lammet og ligger stille tager den byttet med det nederste af næbbet for at sluge det. Det er denne jagtform der ved hug føles som et let træk i linen, og ved at stoppe indspinningen efterligner du præcis den reaktion fra byttet hornfisken venter, nemlig at agnen stopper op - den er klar til at ædes....

Når hornfisken er fightet træt, hvilket sker under mange spring og den karateristiske dansen på halen der gør at den er et eftertragtet bytte blandt kystfiskere, landes den nemmest ved et fast tag om nakken.
Husk en krogløsertang til at fjerne trekrogen det er hurtigst for dig og bedst for fisken hvis den skal genudsættes.


Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk