Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:18-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Rigs og tips
Indsendt af:
Dato:21-11-2005

Bolt Rig
Ideen bag boltrigget blev udviklet (Hvis man kan sige sådan) af englænderne lige som så meget andet. Man havde problemer med at få kroget fiskene i nogle vande, men det havde måske taget 20 år at nå til det punkt. Fiskene var selvfølgelig blevet forsigtige, så et almindelig glide-rig duede ikke mere, da fisken nåede at spytte inden den blev kroget. Faktisk er det en total misforståelse at vi i Danmark allerede bruger bolt-rigget. Vores fisk er ikke tilnærmelses vis lige så forsigtige, som fisk i vande hvor der dyrket karpefiskeri i 30 år. Faktisk har vi sprunget den sjove periode over, hvor man brugte glide-rig og chok-rig.

Meningen med bolt-rigget er, at få fisken til at svømme så lidt som muligt før den bliver kroget. Der findes utallige måder at lave et bolt-rig på, men basis ideen er et ganske almindeligt glide-rig, hvor linen bare ikke kan glide....Smart! Mange binder et stykke powergum på linen lige over antitangle tuben, så rigget sidder fast. Folk glemmer bare at fisken faktisk stadig har en bevægelses frihed svarende til de cm, som forfanget er langt. (Det er der karper i nogle vande der har fundet ud af.) Så det er her at forskellige måder at montere boilies har en betydning, men det kommer jeg ind på i et andet afsnit.

Glide Rig
Glide-rigget er nok i mine øjne, den sjoveste måde at fange karper på. Dog er det ikke lige så afslappende, som bolt-rigget, da man skal være over stængerne, med det samme for at kroge fisken og da vi alle er mageligheds fiskere, så er det yderst sjældent at jeg ser andre karpe fiskere bruge dette rig. Jeg har dog erfaring med at i visse vande, hvor jeg ikke har kunnet trigge karperne med et bolt-rig, faktisk er lykkedes med et glide-rig (Værd at overveje...). Der findes utallige versioner af glide-rig, men fælles for alle er at linen skal ha` frit løb hele vejen igennem rigget, men husk at der skal være så lidt modstand mellem boilie og hjul som muligt. Hvis man bruger svingere som modvægt, så stil dem med så lidt vægt som muligt og sørg for at linen går i en lige linie ud fra stangen, så der ikke er et 90 graders knæk på linen, det vil bare give en unødig modstand og resultatet ville være en karpe der spytter agnen.

Chok Rig
Chok-rigget er et midter stadie mellem bolt- og glide-rigget. Her prøvede englænderne at udvikle et rig hvor man ikke mistede de gode evner ved glide-rigget, men ønskede en hurtig krogning fra blyets vægt. Mange fiskere mistede fisk, ved at være for længe om at komme ud og give modhug. (endnu et bevis på at man IKKE skal lukke sin sovepose). Fisken skal tage boilien i den tro at der ingen fare er (Glide-rig) og i det fisken svømmer godtroende videre og karpefiskeren kæmper desperat med at komme ud af soveposen, bliver den så lige pludseligt kroget af blyets vægt (Bolt-rig). Igen er der utallige måde at lave rigget på, men hoved ideen er at fisken skal kunne svømme ca. 10-15 cm uden at mærke modstand og når så powergummen der sidder 10-15 cm oppe på linen når rigget og fisken ikke kan tage mere line igennem rigget, bliver den stoppet af powergummen og krogningen sker. Voila !

Husk igen at ha`så lidt modstand på linen som muligt.

Bomber Bly
Bomber-bly er i nogens øjne et tarveligt bly, men jeg elsker det, da man kaster utroligt præcist, med dette bly. Blyet er faktisk et helt rundt bly, lige som en boilie. Der er nok en lidt større vindmodstand, men til præcisions kast, vælger jeg helt klart dette bly. Det har en evne til at flyve lige igennem luften og som ekstra gevinst så borer det sig ikke ned i blød bund, som andre bly hvor det er en spidsen der rammer bunden først. Det gør at man ikke skal trække så voldsomt for at få blyet fri fra bunden og det har ENORM betydning. Jeg ved ikke om der er nogle der har set hvor meget et blylod egentligt flytter sig, når men trækker det fri, selvom det kun er et lille ryk. Vi har lavet nogle målinger og et bly der skal trækkes fri af bunden og det kun drejer sig om et lille ryk, så flyttede blyet sig faktisk 2 meter......Den smarte vil nu tænke......ligger mit rig på min fodring ??? Nej, ikke hvis du har lavet en præcis fodring. Så midt råd er at man bør bruge bomber-bly, hvor der kræves en præcis fodring og brug det når bunden er blød.

Inliners
Inliners er noget man stødte på for en del år siden ,som det vi kaldte Vallensbæk blyet. Ideen med inliners er at formindske chancen for at rigget skal kludre på lange kast. Det siger sig selv, jo mindre der hænger og dingler, jo mindre er der forfanget kan få fat i. Problemet med almindelige bly på langdistancer ses allerede efter 70-80 meter i luften, man kan simpelthen ikke se om rigget er kludret, så derfor mindsker man chancen for omkast med 50 %. Hvem kender ikke til den tanke "Hmmmm...kludrede det eller er det ok.....jeg må heller rulle ind og se" og det er her irritationen breder sig. En anden mulighed, som jeg selv til stor irritation har stødt på, er den version hvor man har fisket en hel nat og når man så ruller ind, for at skifte boilie, ser man til sin store skræk at rigget faktisk har ligget kludret på bunden. ØV!

Inliners findes i dag i utallige udforminiger, men det mest kendte er nok det fra Kevin Nash og som jeg selv bruger når det skal fiskes på store afstande.

Grøde Bly
Grøde-bly er kendetegnet ved deres meget kantede sider, men hvor en af siderne er fladere end de andre sider. Meningen med denne udformning er at den største side skal lægge sig langsomt oven på grøden. Problemet er at dette ALDRIG virker. Min erfaring er at man laver en bly tavs fra hovedlinene ned til blyet f.eks. 10cm. På den måde vil blyet gå igennem grøden, men selve tacklet vil ligge oven på grøden. Jeg har fisket i et vand på sjælland hvor der er store kraftige grødebælter med cabomba. Dem der kender til problemet med cabomba ved at man næsten altid ruller 5 kg grøde med ind hver gang, så min løsning på det, var at lave krogagnen afbalanceret og et forfang på 40-50 cm. Blyet skal derved ikke trækkes fri, men vil bore sig ned imellem cabombaen og boilien vil støt og roligt lægge sig oven på (Meget effektivt). På den måde er det lykkedes mig at knække et vand der næsten var umuligt.

Jan Bressendorf fra det tidligere karusse-konsortie har på denne måde fanget en stor svensk spejlkarpe 1,5 meter over bunden i søen Pers Torp

Podning
Efter at ha` set Steward praktisere denne teknik, går jeg aldrig igang med at fiske i en ny sø, uden at havde podet søen først. Ved hjælp af podningen danner man lynhurtigt et overblik over banker og knolde i søen og istedet for man tidligere satsede på at ens tackle lå godt, nu VED at tacklet ligger perfekt. Vores græskarpe eventyr startede ved at vi podede søen og fandt en lang banke der svingede med 1 meter i dybden midt i søen. Solar laver 3 forskellige pode flåd som er meget effektive, men drennan`s gedde flåd (Det gennemsigtige gennemløbs flåd) kan også bruges. Jeg har fremover altid en ekstra podestang med i mit holdall. Der forskellige måder man kan rigge en pode stang til på. På figurene neden for kan i se hvordan.

Faktisk er Kevin Nash`s nye stang Pursuit Horizon forberedt til podbing. Den vikling der ligger 33,3 cm oppe over hjulholderen på klingen svarer til 1 engelsk fod og på den måde kan man tælle sig frem til dybden. (Husk at hele kunsten bag dette kræver et blylod der kan blive liggende på bunden uden at rygge sig, når man begynder at hive i linen og flådet danser ned af linen under vandet. d.v.s at målingen af dybden foregår fra det øjeblik flådet står på overfladen og til det når ned til blyet ved bunden. Husk at linen skal være helt strammet op ud til flådet før målingen foregår, ellers kan man ikke stole på sin podning. God fornøjelse!

D.G.Roberts har prøvet ideen med podning og har dannet denne erfarring:
Angående problematikken omkring snoede og kinkede monoline ved podning, så har jeg forsøgt mig med Berkeley´s Fireline 0.25 mm istedet og det fungere virkelig godt.Det skal siges at jeg kun har prøvet det et par gange, men umiddelbart virker det ikke som om at snoning af linen skulle blive et problem og i tilgift er følsomheden helt i top. Egentlig ville jeg have forsøgt mig med Ron Thompson´s DynaCable, men 1.50 kr/m slider hårdt på en økonomi baseret på S.U. Derfor valgte jeg fireline og den kan i øjeblikket købes til den rimelige pris af 0.75 øre/m hos Jagt og forsthuset

Comoran
Comoran`s line (Den bourdout farvede) er nok en af de stærkeste liner jeg nogensinde har brugt. Når jeg har fisket i Sæmsjön i sverige, har jeg altid brugt denne line, da den sagtens kan klare en tur hen over en klippe uden at blive flænset, dog er der mange der hader denne line da den er utrolig stiv og bliver hurtigt snoet af den grund. Når jeg er udenlands har jeg altid mine ekstra spoler fyldt op med denne line, og hvis nu uheldet skulle være ude og jeg mister fisk ved knækkede liner f.eks. ved fiskeri i Twente hvor jeg ynder at fiske på muslinge banker så bruger jeg denne line. Linen er desuden utrolig stiv i alle retninger (Hvis man kan sige sådan) den giver sig ikke en tomme og er derfor god på langdistance fiskeri hvor ulempen ved modhug på andre line typer næsten kræver at man løber 3 meter bagud for at give modhug. Eneste ulempe ved linen er prisen. Linen kan købes i Sport Dress, Hunters House og Jan og Bo.
Berkley
Berkley`s Trilene Tournament Strenght er en forholdsvis ny line vi er støt på. Det var ikke fordi vi selv var opmærksomme på denne line, men det var faktisk Bade Jernet fra Sport Dress der introduserede denne line for os (Undskyld Michael). Linen er blød, men stadig utrolig stærk. Asbjørn har fisket med denne line i et halvt år og har til dato ikke mistet en eneste fisk på knækket line. Linen er Orange og er nem at se over vand, men forsvinder næsten under vand. Det er en line som man kan tillade sig at skifte ud ofte, hvis det skulle være nødvendigt. Det er en stiv line i længden den giver sig ikke mere end et par mm når man hiver i den og d.v.s at den sagtens kan bruges til langdistance fiskeri. Asbjørn har brugt den samme line i et halvt år og det er både med en tur til Sæmsjön og Ungarn. Linen koster 79,- kr for 245 meter og er derved ikke den dyreste.
Drennan
Drennan Doubble Strenght er en gammel kending og god til prisen, den har dog en kæmpe svaghed....SOLEN. Den begynder at flænse i direkte sollys. Det sker dog over nogle dage, men er nok til at jeg ikke ville bruge denne line under sydlige himmelstrøg, men til danske forhold er den god. Dengang jeg fiskede efter gedder og sandart, kunne jeg ikke finde på at spole en anden line på end den. Det er nok også derfor at den er gået videre over i mit karpefiskeri og den har faktisk klaret det flot, men husk at skifte ofte. Denne lines utrolige fordel er linens meget lille modstand mod øjerne på stangen ved kast. Du kan altså kaste utrolig langt med denne line.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk