Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2024
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Geddefiskeri på Donse Dam
Indsendt af:
Dato:21-11-2005

Store Dam, Donse Dam, Store Donse Dam, Donsen. Kært barn har mange navne. Og her har vi virkelig at gøre med et "kært barn". Denne naturperle beliggende i Nordsjælland mellem Allerød og Hillerød i Tokkekøb Hegn er et formidabelt fiskevand. Hvis du vil fange rigtig store gedder skal du finde en anden sø eller bevæbne dig med masser af tålmodighed, men vil du have masser af fight og mange fisk per tur er denne sø perfekt.

Om sommeren er der masser af åkander og det er her gedderne står; derfor er såkaldte grøde- eller bassspinnere en rigtig god idé når turen går til Donse Dam.


Foto: Mads S. Hussing
Der er flere øer og vige i søen og det er bare at starte fra en ende af, der er masser af gedder, mere eller mindre over det hele. Søen er en forholdsvis lavvandet og fladbundet sø; den er ca. 2 meter dyb over det hele.

Wobbler, spinner, blink virker, men det er de føromtalte grødespinnere jeg har haft allerstørst succés med. Der har været aftener med 25-30 hug på grødespinnere, men da man fisker midt i åkandebælterne mister man også mange fisk. I maj måned er der virkelig gang i gedderne, og en dag med 20 gedder mellem 1 og 5 kg. er helt almindelig de første 14 dage i maj.

Men husk: der er et mindstemål på 60 centimeter og gedder over 70 centimeter bør genudsættes. Bestanden er meget sårbar når vandet ikke er større og derfor skal man ikke fiske til fryseren, men allerhøjest til gryden samme eller næste aften.

Som tidligere nævnt er der ikke mange trofæfisk, men jeg kender da til flere gedder på omkring de 8 kg. og der går vedholdende rygter om en meget stor fisk der blev mistet over netrammen. Rygterne går på at den skulle have vejet 14-15 kg.

Efter maj måned bliver der en mere stille periode henover sommeren, hvorefter det går løs igen hen på eftersommeren og det meste af efteråret.

Det er selvfølgelig ikke alle ture at man har 20 hug per tur, men det er en sø hvor man har meget få nulture. Der er flere eksempler på at gedderne kan gå amok og hugge på alt, for eksempel når jeg har siddet og holdt pause og har fået en bid brød, med den flydende wobbler liggende i vandoverfladen, er det sket flere gange at en gedde simpelthen har hugget mens wobbleren lå fuldstændig stille på vandoverfladen.

En anden historie er fra dengang en tidligere kasserer i Fiskeringen fortalte, at vi godt måtte bruge død agn, så det gjorde vi. Vi ville ro fra den ende af søen til den anden og det gik forholdsvist hurtigt. Vores døde skalle blev slæbt i overfladen 20 cm. Fra båden og lige pludselig kom der en gedde og huggede - en gedde på mellem 8 og 10 kg, der blev mistet efter at den havde været ved båden flere gange. Samme dag blev der fanget en på 7,5 kilo, men denne var tydeligvis større.

Forfang er naturligvis et must. Enten kan man købe de færdiglavede stålwire-forfang, der kan fås i enhver grejforretning, dem kan man også lave selv, men det er nemmeste er at tage 20-25 cm. 0,60 line og binde en svirvel i den ende og en svirvel med hægte i den anden.

Donse dam er ikke kun en formidabel geddesø. Hvis man er medefisker er søen absolut også et par besøg værd, især på grund af den imponerende suderbestand der findes. I denne sæson er der fanget flere over 3,5 kg. Desuden er der en god bestand af karusser, den største jeg har hørt om var en der blev fundet død, og som blev vejet til 2,5 kg. Selvom den formentlig vejer lidt mere efter at have ligget død et par dage er det en meget stor karusse.Der er masser af oplagte pladser til medefiskeriet, det er bare at tage derud og ro lidt rundt.

Som før nævnt er det en ren naturperle. Der er masser af fiskehejrer, jeg har selv set op til 12 på en gang, et imponerende syn. Rundt om søen er træer, og øerne som man i øvrigt ikke må gå i land på er der også træer på. Det er et utroligt smukt syn som man skal opleve for at kunne se for sig.

Der er mange regler for fiskeriet i Donse Dam, blandt andet er bredfiskeri forbudt, så der er kun adgang for fiskeri via de tre både Fiskeringen har i søen. Desuden må man ikke bruge naturlig agn i forbindelse med geddefiskeriet, der må kun bruges kunstig agn. Der er ikke nogen logisk forklaring herpå, sådan er det bare.

Gedderne er naturligvis fredet i april måned ligesom alle andre steder.Der må kun bruges to stænger per båd. Husk redningsvest, det er en meget billig livsforsikring, på trods af at der ikke er særligt dybt, kan man sagtens drukne. Parkering foregår et godt stykke fra søen, og det kan være en fordel, hvis der er plads i bilen, at have cykler med.

Hvis du har fået mod på at besøge Donse Dam skal du være medlem af Fiskeringen.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk