Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:25-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Sandartfiskeri fra land og båd
Indsendt af:
Dato:21-11-2005

Sandarten er en fisk der kan fanges året rundt, dog ikke i fredningsperioden. Her er nogle ideer til fiskeriet fra land og båd. Artiklen er skrevet af Martin Christensen

Sandarten er en af de mest triggede fisk i de danske vande. Nogle dage kan den være meget bide lysten og andre helt forfærdelig og lige på grænsen til man ikke gider fiske den (Skidt fisk) mere.

For at man evt. skulle få en af de gode dage vil jeg, hermed forklare lidt om hvordan man evt. kunne gøre for at få drømme fisken.

Sandarten er ikke en dansk fisk, men importeret fra Canada. Her lever den i de fleste søer og er en fisk der fiskes efter komesielt. I Danmark findes den efter hånden i de fleste større søer, som f.eks. Furesøen, Bagsværd sø, Farum sø, Tystrup sø og Engelsholm for bare at nævne nogle af de lidt større vande. Spørg evt. den lokale fiskeklub om fisken findes i deres vande.

Jeg startede mit fiskeri efter denne fisk i Furesøen, da der i starten af 90`erne kom en slags trend i fiskeri efter denne fisk. På Furesøen er det specielt 2 områder man taler om. Bermuda trekanten ligger i en trekant der går fra Storekalv og en lige linie ud til Privat banken og så en linie der fra og ud til den første hvide miljø bøje. Typisk vil man fiske på dybder mellem 8-14 meter. Hvis man vil se punkterne nøjagtigt, så få fat i et søkort over søerne på biblioteket.

På Bagsværd sø drejer det sig igen om 2 områder. Det mest sikre område er stykket mellem øen og langs med robanerne ned mod de store antenner. Her fiskes på en dybde mellem 1 og 2 meter. Det andet område ligger i det der kaldes telegraf-bugten, da der her findes en sten banke, som ikke findes andre steder i søen.

I Farum sø er det typisk på højre side af øen vi taler om. (Højre side når du står ved Farum fiske-klub og kigger ud på øen. Her er dybden 8-14 meter og det dybeste sted på søen.

Tystrup sø skal affiskes ved hjælp af at man dørger langs bredderne på en dybde mellem 6-8 meter.

Når jeg har fisket i Engelshom sø, så har fiskene faktisk været over det hele, men jeg har haft størst succes på dybden mellem 8-12 meter.

Jeg dørger som regel med levende agn på 4 stænger og i et meget langsomt tempo. Agnen er altid skaller i en størrelse på 10-15 cm. Krogene er str. 8 og kroges altid i næsen på fisken, da agnen ellers vil ha` en unaturlig gang i vandet, når den trækkes af sted. Når jeg fisker fra land, sættes krogen selvfølgelig i ryggen.

Flådet kan tage en vægt på 28-38 gr og monteres med et kuglebly der kan glide op af linen. For at blyet ikke kan sætte sig fast nede ved agnen sætter jeg en stopper på linen ca. 1 meter over agnen. Jeg bruger ikke forfang, da sandarten ikke har tænder som f.eks. gedden og derfor ikke kan bide en 0,28 line over. Selvfølgelig er det sket at jeg har fået gedde på krogen under mit sandart fiskeri, men det er overraskende sjældent.

Når fiskene ikke er lokaliseret endnu når jeg dørger, sætter jeg altid flåd-dybden forskelligt. F.eks. på Furesøen 8,10,12,14 meter. Grunden til dette er at sandarten på disse dybder som regel er nær springlaget og i Furesøen er det på en dybde på 8-14 meter.

Når der så forhåbentligt er hug, bremser jeg båden hurtigt, da sandarten som regel går i stimer og derfor har man chancen får at få et par stykker. Jeg har ikke så sjældent prøvet at havde 3 hug på samme tid.

Det er nu hvor sandarten virkelig kan give en grå hår på hovedet. Sandarten har en tendens til at lege med agnen. De spytter agnen får så at tage den igen. Når de tager agnen anden gang så plejer jeg at tælle til 10 før modhugget falder. Jeg venter for at sandarten skal nå at vende fisken i munden, så krogningen sker perfekt. Mange gange har jeg flået krogen ude af agnen, da sandarten ikke har nået at vende agnen. Ikke så få gange er netop dette gået galt og man vil opdage at man bliver mere og mere hidsig. Det er det jeg elsker ved sandart fiskeri.

Fiskeri fra land
Det hænder at jeg forsøger at fange sandart fra land og rent faktisk har det givet de største. Når fiskeriet skal foregå fra land, bør det være lige før eller lige efter fredningsperioden, da sandarten vil være at finde tættere på land. Rent faktisk kræver det ikke det store udstyrsstykke. 3 gode stænger (Jeg bruger karpestænger i vægtklassen 2½ LBS) og så et par waders.

Man kan sagtens kaste agnen 30-40 meter ud og det er tilstrækkeligt. Hvis agnen ikke kommer langt nok ud kan man praktisere flådfiskeri med sejl, men det har jeg dog aldrig haft brug for endnu. Få fat i et søkort og se hvor der kan være dybt inde under land og vælg at fiske her. Fiskeri fra land har jeg praktiseret i Bagsværd sø ved mølle-åens udløb i søen og ved mange andre vande. Der er ikke den store forskel mellem selve fiskeriet fra land og fra båd, dog skal man huske at tidspunktet for modhugget skal falde med det samme, da man nu har kroget fisken i ryggen og krogen derfor allerede vil være inde i munden på sandarten.

God fornøjelse med fiskeriet
Martin

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk