Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2024
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Knudefiskeri
Indsendt af:
Dato:21-11-2005

Ynder man at fiske i rolige omgivelser og vil ha` lidt sjov med en 7" spindestang og multihjul, så er det klart knuden man skal gå efter. Fiskeriet kan være helt vildt, sådan skete det for Peter Kirkby og Martin Christensen, der fangede tilsammen 121 knuder på 3 ture.

Knuden er der mange der ikke rigtig kender til. Det er dog lidt underligt at denne sjove fisk ikke har "fanget" vi lystfiskeres interesse. Det skyldes nok der ikke er så mange der ved hvor denne fisk kan fanges og hvordan. I de varme måneder findes den på de allerdybeste steder i de danske søer og det er kun i vinter månederne at de trækker op på lidt lavere vand, da de samler sig lige inden gydning.

Det kræver ikke det store udstyrsstykke at fiske knuder. Jeg selv bruger en lille 7" spindestang med et lille multihjul og 0,30mm line.

Hvis vinteren er mild så fisker man dem fra båd og ellers fisker man dem f.eks. ved isfiskeri. Jeg bruger som regel 1 - 2 stænger og en lille pose med smelt eller sild. Knuden er en ådselsæder og hopper på stort set alt hvad der bliver serveret. Vi har sågar fanget dem på bov og spegepølse.

Det der er alfa omega for at få en succesfuld tur at man kan lokalisere fisken. Jeg fanger ALTID mine knuder på kanon hård bund. Faktisk er det Aller bedst at fange dem på sten og grus bånd, da man her kan udøve et lille trig som jeg kommer ind på lidt senere. Knuden hører forbavset godt, så det gælder om at være stille når man fisker dem fra båd og isfisker man, kan det være lige meget, bare man ikke hopper på isen (Hvem ville dog også gøre det....?)

Selve rigget er heller ikke et kunst stykke, faktisk bruger jeg den samme som jeg bruger til Hornfisk fiskeri. Et lille tyndt blink på 28 gr og en lille stump forfang på 0.35 mm. Forfanget skal dog ikke side over blinket, men mellem blinket og 3 krogen...........*. Man sætter simpelthen 5-7 cm forfang ind mellem 3 krog og blink. Det eneste formål med det er at snyde knuden, så den ikke spytter agnen. På selve 3 krogen monteres så en lille fiske strimmel på 3-5 cm eller noget andet der stinker, for som nævnt tidligere, så er knuden altædende.

Nogle vil nu tænke på hvorfor jeg egentligt bruger et blink og ikke et blylod?? Det er her trigget komme ind. Når bunden er hård, stenet og knuden hører godt, så kan man lige så godt benyttet sig af de sammenfattede aspekter og tirre knuden til at svømme efter agnen. Af en eller anden grund, så elsker knuden små meget lette metalliske lyde mod bunden og det er her blinket kommer til sin ret. Et blylod ville give dunke lyde, hvor blinket giver et metallisk dunk mod bunden.

Det gør man så med 15 - 30 sekunders mellemrum, for så at lade blinket ligge på bunden. Lige pludseligt vil man så mærke at der er noget der trækker blinket hen af bunden og det er nu modhugget skal falde.

Nu er det hammersjovt at fiske 2-3 kilos knuder med en 7" spindestang på 10-14 meters dybde. De fighter helt vildt.

Hvis man først har konstateret at knuden er på pladsen, så kommer det næste problem og det er at holde dem på pladsen. Her kommer det ulækre "Rubby Dubby" ind i billedet. Rubby Dubby er en stor pærevælling af fiskesnadder og andet godt fra køleskabet. Hæld det i en gammel kartoffelsæk og lav nogle små huller, så små stykker kød kan falde ud af posen og husk at lægge sten i, så den kan komme ned til bunden. Bind noget snor til posen, så du kan hive posen op og ned, når den når til bunden. Lad den ligge lidt og træk den så op. Der er nu en liflig duft af råddenskab og efterladen skaber nær bunden og det skulle være nok til at holde knuderne på pladsen, selvom du trækker nogle knuder op i ny og næ.

Man kan ikke undgå når man fisker på dybder over 10 meter at nogle få af fiskene lider af tryksyge og derfor dør. Så tag kun de fisk med hjem der ikke har rogn i maven og er døde af tryksyge. Smid ikke de døde ud i vandet igen, men tag dem med hjem, da det er en af de fineste spise fisk der kommer fra ferskvand. Finder man dem hos en fiskehandler, så koster de normalt en arm.

FAKTA:

- Typiske fiske periode er december til marts.
- Typisk fanges de fleste knuder mellem kl.17 og 22, da den er nataktiv.
- Typiske dybde er 6 - 14 meter.
- Typiske agn er alt hvad du ikke selv vil sætte tænderne i :-)
- Spinnestang eller is-fiskestang monteret med et hjul med linetykkelse 0,25 - 0,30 mm.
- Typiske lokation er på sten- og grus bund.
- Brug evt. "Rubby Dubby" for at holde på fiskene.
- Brug små tynde Hornfiske blink på 28 - 35 gr.
- 5-7 cm forfang i tykkelsen 0,35 - 0,40.
- Tre krog i str. 6-8.

God fornøjelse!

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk