Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:22-10-2020
Menu
Kalender
Oktober 2020
MaTiOnToFr
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
En utrolig udvikling
Indsendt af:Odder Turistbureau
Dato:21-11-2005

Ingen andre steder i verden fiskes havørreder efter den danske metode. Iført vaders og med lette stænger affiskes havørredens ædepladser på de lavvandede havområder, som er så karakteristiske for de danske kyster. Traditionelt fiskes havørreder ellers kun i ferskvand. Metoden er forholdsvist ny. I 1950 og 1960'erne sås kun en sjælden gang en lystfisker ved de danske kyster. Dengang var der meget langt mellem havørrederne, idet fiskenes gyde- og opvækstområder i åerne var ødelagt af forurening fra landbrug og vandløbsudretning.

Fiskerens fangster bestod dengang mest af torsk, fladfisk og hornfisk. De danske sportsfisker organisationer og myndigheder har siden gjort en stor indsats og via udsætninger af fisk og forbedringer af vandløbenes kvalitet, skabt en god bestand af ørreder både i åen og i havet.

Med mulighed for gode fangster fulgte udviklingen i fiskeriet. I 1980'erne opdagede flere kvaliteten af de gode oplevelser på kysten, selv om fangsterne var små med årsfangster på fem - ti fisk for de mest ihærdige. Kurt Malmbak-Kjeldsens legendariske bog fra slutningen af 1980'erne Havørred, Havørred revolutionerede fiskeriet. Han skrev om sit fiskeri med lette spindestænger bygget på flueklinger. Samtidig voksende bestanden af fisk på kysten og Malmbarks & co's teorier med lettet stænger og ganske lette blik førte til et såkaldt ultra-fiskeri hvor der blev benyttet stænger på fem fod og blink på 4 gram!

Efterhånden gik det dog op for mange at udviklingen var gået for vidt. Det opdages hurtigt ud af hvis man prøver at fighte en fem kilos havørred på en strikkepind og med en 0,15 mm line. Der blev eksperimenteret videre og først i 1990'erne blev fluestænger på kysten et mere almindeligt syn. Trods en meget kortere aktionsradios har det vist sig at være et meget effektivt våben. Især halvørredfiskeri i sommernattens mørke dyrkes kun med fluestang. Dertil er vi nået i dag. Mange benytter fluestængerne, men de fleste bruger nok stadig de lette spindestænger. Mere om fiskeriets tidligere historie kan ses på Odder Museum.

Link til Odder Museum: www.oddermuseum.dk

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk