Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2024
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Fang flere hornfisk
Indsendt af:
Dato:21-11-2005

Når hornfisk indtager de danske kyster for at gyde, er der god chance for at duellere med den skandinaviske "mini-marlin". Michael Riis fortæller, hvordan den rette teknik giver flere hornfisk.

Mini-marlin på krigsstien
Vandet koger af liv. Lange tynde fiskerygge bryder vandets spejl og snor sig som slanger. Et imponerende syn, når hornfiskene leger. Jeg spinder langsomt bobleflåddet ind og sørger for at min line hele tiden er stram. Jeg laver små spindstop, så sildestykket kan narre en sulten hornfisk til at tro, at dens slag med næbbet bedøver en tobis på afveje. Jeg følger intenst min stangspids, for at afsløre en lækkersulten hornfisk, der napper forsigtigt til sildestykket. Bang! En hornfisk danser ballet. Min lette 7-fods spindestang fjedrer som en støddæmper på overarbejde. Og selvom de fleste hornfisk kun vejer 200 til 400 gram, kan de sagtens tage udløb.

Det er omkring middagstid, solen står højt på himlen og ikke en vind rører sig. Og det er dag for den årligt tilbagevendende hornfiskekonkurrence. Vi står ti fiskere med omkring tyve meter mellem hver. Vi venter spændt på startskuddet fra en gamle Opel Kadet. Hornet lyder og alle kaster deres agn ud. Få øjeblikke efter er kategorien "den første hornfisk" afgjort. Og i de næste øjeblikke ærgrer halvdelen af selskabet sig, da de også har fisk. Men ærgrelsen er snart glemt, for nu gælder det de næste konkurrencer - størst og flest fisk. Det bliver hurtigt klart, at teknikken er afgørende, for nogen fanger rigtigt mange fisk, men andre kun fanger få, selvom grej, madding og sted er det samme for alle.

Hornfisk er vilde med sild
Fiskeri med bobleflåd og sildestykker er den mest effektive metode, jeg kender til hornfisk. Brug gennemsigtige bobleflåd, så hornfisken ikke aner uråd. Og sørg for at bobleflådet ikke er tungere, end du kan kaste ordentlig med det. På dage, når fiskeriet er trægt, kan kastelængden være afgørende. Og så kan man jo lige så godt udnytte bobleflåddets fortræffelige kasteegenskaber. Alternativt kan man prøve de nye Bombardo-flåd, som kaster endnu længere end almindelige bobleflåd og som fås med forskellige synkeegenskaber, der kan give hornfiskeriet ekstra dimensioner.

Bind en lille trekrog én meter til halvanden under bobleflåddet. Trekrogen skal være lille, tynd og skarp, da hornfiskens benede næb gør, at den er svær at kroge. Faktisk kan det betale sig at investere i de forholdsvis dyre kemisk skærpede kroge. Sildestykket skal være én cm bredt og fem cm langt. Sæt det smalle stykke af sildestykket fast på to af krogene, så det lange sildestykke kan glimte og flagre, når du spinder ind. Mange gør den store fejl, at de sætter sildestykket på alle krogene i en klump, da de er bange for at sildestykket ryger af i kastet. Dermed mister de den mulighed, der er i, at det flagrende sildestykke imiterer en lille fisk, som vimser lokkende gennem vandet - og det er afgørende!

Konstant kontakt med sildestykket
Kør langsomt bobleflåddet ind og hav konstant kontakt med sildestykket. Lav små spindstop, så sildestykket daler glinsende gennem vandet og får en nysgerrig hornfisk til at tro at dens slag med næbbet har bedøvet en tobis på afveje. Der sker nemlig ofte det, at hornfisken følger efter og slår til agnen uden at blive kroget. I mange tilfælde vil hornfisken vende rundt og gribe sildestykket igen, da den tror, den har bedøvet en flygtende tobis. Og så gælder det om at give tilhug ved den mindste ryk i linen, for hornfisken er hurtigt væk igen. Med det hurtige tilhug undgår man også, at hornfisken kroger sig selv dybt.

Til fiskeri, hvor kontakten er afgørende, er Fireline en fantastisk opfindelse, for man kan hele tiden kan have ultimativ følelse med agnen. Den traditionelle nylonline giver ikke den samme føling med sildestykket, da nylon er for elastisk. Og så mærker man ikke de mange små hug. Mange gør den fejl, at de holder øje med flåddet, så de kan give tilslag, når det hopper eller forsvinder. Glem alt om bobleflåddet. Du kan alligevel ikke se et gennemsigtigt flåd. Se i stedet på stangspidsen og hold hele tiden linen stram, så du mærker alle hug.

Hornfisk fanges fra april til september
Hornfisken kommer til Skandinavien for at gyde i maj og juni. De første hornfisk, som kommer i april, er de største. De findes ofte på steder, hvor der er strøm, som det fx er tilfældet med fiskeriet ved Kronborg. Alt for mange lystfiskere fisker kun, når hornfiskene står tæt. Men i løbet af sommeren, når fiskene ikke står tæt, kan man sagtens opleve et spændende fiskeri i tangfyldte områder med lavt vand, hvor fiskene trækker ind for at gyde. Gydende fisk svømmer rundt i overfladen på lavt vand over tang eller græs. Endelig ved de færreste, at hornfiskene igen står tæt i august, hvor fiskene samler sig i stimer for igen at svømme mod vest.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk