Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2019
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Tykke eller tynde - læber altså!
Indsendt af:Af Klaus Munck
Dato:21-11-2005

Der findes to arter, den tyklæbede og den tyndlæbede. Sidstnævnte har angiveligt en sydligere "nordgrænse", - det er naturligvis multer, det gælder!

I sidste nummer skrev jeg lidt om mit projekt med medegrej fra kysten, stenbidder blev det ikke til, men en enkelt havørred, et par fladfisk og en bunke småtorsk er det da blevet til; kort sagt er jeg nu klar til dette års egentlige udfordring - multer! Her lidt om min "research" på multer! Først er fremmest skal man glemme alt om traditionelt blindfiskeri! Naturligvis kan man fange fisk ved at smide en flue eller et stykke brød i havet; men hvis det er multer, det gælder, bliver det rent lotto-fiskeri. Første fase i fiskeriet er altså at se fisken!

Om hvor man antræffer multer
Multer finder man på helt lavt vand, knædybt og i badesæsonen. Faktisk skal vandet være omkring 20°, de kan også træffes i havne, langs pæleværker og moler. Af klassiske steder Sjællands nordkyst, Sejerøbugten og Sjællands Odde; men Nivåbugten burde også kunne give et par fisk. "Kravet" til en god multeplads er algebegroede sten, altså vekslende bund med tang, sand og sten. Næste krav er ro! Multer skulle efter sigende være meget letskræmte - et klodset kast midt i flokken og der er dømt kaffepause. Interesserede tilskuere og fugle (ænder og måger) kan også ødelægge fiskeriet . Multer kan træffes i flokke på flere hundrede individer, og hvis man er rigtig heldig, viser de sig med haler og finner over overfladen. I et nummer af det svenske "Sportsfiske" anbefales det, at være udstyret med gode nerver! Agnen skal altså placeres foran eller på siden af flokken!

Grejet
I den svenske artikel fortæller Matts Andersson, at medestænger, - både match- og bundstænger, på 11-13 fod er perfekte; men en almindelig let kyststang er naturligvis også egnet. (Jeg blev bare så glad, da der stod om medegrej på kysten...). Linen er 0,25 med en forfangsspids på 0,20 mm. Sydsvenskeren fisker næsten udelukkende med brød, enten som flydende agn med en "controller", dvs. karpefiskernes flåd eller buldoflåd, eller på glidende bundtackle med brødet hængende 5-10 cm under overfladen. Ifølge Matts er den mest ophidsende fiskeform overfladefiskeriet med flydende brødstykker. Når multerne begynder at indhalere brødstykkerne, sættes agnen - et brødstykke på størrelse med en tommelfingernegl, på en enkeltkrog str. 6-8 med rystende hænder, - det sidste kommer efter sigende automatisk!

Et lille trick til alle os der ikke gider fodre måger, - brødet farves grønt med karamelfarve! Hvidt brød lokker måger, grønt er de tilsyneladende ligeglade med, medmindre man fisker på den samme plads dag efter dag - måger er lærenemme fugle! Men som sagt skal fisken spottes. Derfor er et par polaroidbriller eller tilsvarende en god ting. Dernæst et par gode vandrestøvler til spadsereturen langs kysten! En anden god ting er derfor at pakke let - meget let! En pose agn i den ene lomme, et par flåd og kroge i den anden, waders over skulderen, fiskestangen i hånden og derudaf!

Fiskeringens multeekspert!
Nu er det ikke nok bare at læse sig til "ekspertviden"! Derfor ringede jeg til Per Hanen fra Gladsaxe midt under England-Argentina, da det stod 2-1 til England i første halveg. Per er nemlig en haj til multer! Den første multe fangede han på spinner i Isefjorden for tredive år siden; men for 7-8 år siden fik han øje på en flok ved Nordsjællands kyster, og i de efterfølgende dage blev ærter, pasta og majs forsøgt; men først med en brødterning lykkedes det. Metoden er endnu engang brød og atter brød! Per skelner meget mellem fiskeriet i havne og fra kysten - i havnene er det svært, - på kysten er det endnu sværere...

Multer i havne
I havnebassiner fiskes der på op til 3 meters vand. Der forfodres med rigelige mængder opblødt brød - en sort affaldssæk. Få en aftale med din bager om afhentning af gammelt brød, læg det i blød og smid "vællingen" i dybet. Vær opmærksom på strømmen, det er trist at lave en god fodersky, og så se den drive ned et sted man ikke kan komme til at fiske! Ligeledes skal man være opmærksom på "tidevand", der er ingen fidus i en finjusteret flåddybde, blot for at se, at vandstanden falder en halv meter. Per mener, det hjælper at ligne en mole i hovedet, det er nemlig "kikmede", det drejer sig om. (Jeg kan se det for mig - Per med hele overkroppen hængende ud over molekanten...)

Polaroidbriller er et must. Tit er det eneste, man ser, det hvide svælg når fisken æder - eller skyggerne over foderet. Krogen, der anvendes, er en enkeltkrog str. 8 - 10 med et par splithagl over enten fisket under et penneflåd eller blot hængende direkte under stangen. Agnen er et stykke brød i neglestørrelse. Krog og agn placeres lidt over bunden. En af Pers fiskekammerater mente, det blege ansigt skræmte fisken, og fiskede et par meter fra molen - han fik fem, mens Per fik tre. Når der fodres, er det som om fiskene ignorerer foderet, indtil den første overgiver sig, herefter følger resten trop.

Multer fra kysten
Fra kysterne er det juli-august der er højsæson. Som sagt skal man få øje på fiskene får fiskeriet starter. Kender man sine multesteder, er en halv times gang langs kysten ofte tilstrækkeligt, ellers tager det længere tid... Endnu engang er det rigelige mængder foder, der er afgørende, samt ro og ingen skygger på vandet! Per har oplevet, at skyggen fra en fugl har skræmt en stime fisk! Det er desuden hans klare indtryk, at fiskene kender kysten som deres egen rygfinne. Flere gange har han lagt mærke til, at de har fulgt nøjagtig det samme trækmønster; men når han stod i vandet klar til "action", har stimen lige slået en bue uden om ham! Fiskene virker sociale. Ofte har han oplevet, at en kroget fisk blev ledsaget af artsfæller, ikke blot et par meter, men under hele fighten.

Vejen til succes
Vejen frem er, at "have antennerne ude"! Så snart du hører rygter om multer, er det om at komme ud med snøren. Her kan du desværre ikke bruge blade eller teksttv - det drejer sig om lokale kontakter og en to - tre dages friske informationer. Ellers er det bare tålmodighed og atter tålmodighed - hvis havørred er flidspræmier er multer fortjenestemedaljer med guld og egeløv! Til gengæld er det lovligt med det helt store grin, når du står med din første fisk på land!

P.S. Multer kan selv trække line af hjulet, det har jeg selv hørt!

Denne artikel er stillet til rådighed af Fiskeringen.
© 2000 Fiskeringen

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk